Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

‘Alternatieve therapie slecht voor IVF’?

‘Alternatieve therapie slecht voor IVF’?


Op 18 augustus 2009 verscheen er in de Telegraaf en op Nu.nl een bericht dat acupunctuur niet zou werken bij IVF. Dit onderzoek wil ik graag tegenspreken.

  1. Alle complementaire therapieën zijn in het onderzoek op onder één noemer gebracht. 40 % van de CAM -gebruikers heeft meerdere interventies samen gebruikt. Slechts 17.9% heeft acupunctuur gebruikt. 54,3% reflexologie en 50% herbal en aromatherapie etc.
  2. In de kop van de Telegraaf wordt acupunctuur als enige genoemd. Dit is foutief als we zien dat de meerderheid geen gebruik heeft gemaakt van acupunctuur, maar van reflexologie of kruiden. Uit het artikel is niet duidelijk of ze dit bij een geregistreerde therapeut of op eigen houtje hebben gedaan.
  3. Ook is niet duidelijk op welk moment en wélke acupunctuurbehandeling plaats heeft gevonden.

Conclusie: Voor wat betreft acupunctuur kunnen er vanuit deze studie GEEN consequenties verbonden worden over de werkzaamheid van acupunctuur.

Wij onderbouwen deze conclusie en standpunt door positieve uitslagen van meerdere onderzoeken(waaronder uit de Cochrane groep) onder andere hieronder genoemd.