Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Hulp bij nekpijn

  Hulp bij nekpijn


  Acupunctuur helpt redelijk tegen chronische nekpijn. Dat blijkt uit een omvangrijke analyse van bestaande studies. Op korte termijn vermindert het de klachten met zo’n dertig procent.

  De analyse verscheen vorige week in The Cochrane Library. De auteurs gebruikten de tien studies die van voldoende kwaliteit waren. Over de lange-termijneffecten van acupunctuur bij nekpijn (langer dan drie maanden na de behandeling) konden ze geen uitspraak doen omdat er geen goed onderzoek naar is gedaan. De onafhankelijke Cochrane Collaboration, die analyses van dit type organiseert, vond al eerder aanwijzingen dat acupunctuur – vooral op korte termijn – helpt bij pijnklachten, zoals chronische lage rugpijn, schouderpijn of onverklaarde hoofdpijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de stimulatie van zenuwen. Voor veel andere aandoeningen, van depressie tot tabaksverslaving of astma, is het nut van acupunctuur niet aangetoond.

  In Nederland werden zes jaar geleden ruim anderhalf miljoen mensen met chronische nekpijn geteld, vooral vrouwen. Er is bewijs dat manuele therapie en oefentherapie werkt, beter dan rust. Verder is de aanpak divers, van pijnstillers tot gedragstherapie. Volgens de Cochrane-auteurs is het effect van de meeste behandelingen voor nekpijn bescheiden.

  (Artikel Nrc juli 2006)