Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

‘Pijnvermindering via acupunctuur bewezen’

‘Pijnvermindering via acupunctuur bewezen’


Met acupunctuur is chronische pijn beter te bestrijden dan met een placebo of met nep-acupunctuur. Dat blijkt uit een analyse van 29 RCT’s met in totaal 17.922 patiënten afkomstig uit vijf landen.

 

Archives of Internal Medicine heeft de resultaten vroegtijdig op haar website gezet. Andrew Vickers e.a. vonden de pijnafname bij patiënten met rug- en nekpijn, schouderklachten, osteoartritis en chronische hoofdpijn. Ze  zeggen dat ze duidelijke verschillen vinden tussen het effect van acupunctuur en placebo ten gunste van de eerste, maar geven ook toe dat de verschillen tussen echte en nep-acupunctuur niet erg groot zijn.

 

Waarschijnlijk zijn er dus ook andere factoren in het spel die het therapeutisch succes van beide vormen van acupunctuur bepalen. De onderzoekers denken daarom dat de theorie die achter acupunctuur schuil gaat, geen enkele rol speelt. Het maakt anders gezegd niet uit waar de naalden worden geplaatst en hoe diep ze het lichaam binnendringen.

 

In een commentaar is Andrew Avins (Kaiser-Permanente, Oakland, VS) het eens met Vickers e.a.: ze vonden volgens hem robuuste evidentie voor een gunstig, zij het matig effect van acupunctuur bij chronische pijn.

 

Bron: Medisch Contact en JAMA Network. 10 september 2012