Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Overgewicht


  Volgens onderzoekers van TNO neemt het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toe. Ruim dertig procent van alle Nederlanders is te zwaar. We zien ook steeds vaker kinderen die te zwaar zijn. Hoogste tijd dus om af te vallen. Maar hoe? Veel mensen nemen te strenge maatregelen, die ze niet kunnen volhouden. En niet alle methoden om af te vallen zijn even gezond…

  Wanneer is ‘dik’ te dik?

  Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er sprake is van overgewicht. Ook de manier waarop we dit meten kan variëren. Meten we de dikte van bepaalde huidplooien of vertrouwen we op de weegschaal? En, wat voor de een ‘te dik’ is, kan voor een ander gewoon zijn. Misschien is het slechte beeld dat veel mensen over zichzelf hebben – zwaar beïnvloed door reclame en het modebeeld – wel het grootste probleem. Vertrouw op het oordeel van je huisarts als je wilt weten of je gewicht een risico is voor je gezondheid. Bekende klachten bij overgewicht zijn hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en kortademigheid.

  Helpt acupunctuur als je wilt afvallen?

  De Chinese geneeswijzen laten een geheel eigen kijk op gezondheid zien en dus ook op het probleem van overgewicht en afvallen. Schommelingen in het lichaamsgewicht en het beheersen daarvan worden afgezet tegen je persoonlijke energiebalans. Een acupuncturist zal proberen te achterhalen of de energiesystemen in je lichaam (en dus je organen) goed op elkaar zijn afgestemd en op de juiste manier ‘samenwerken’. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, kun je vragen verwachten over je eetlust, je eetpatroon, je ontlasting en eerdere afslankpogingen, maar ook over je weerstand en je algemeen welzijn.

  Herstellen van de energiebalans

  Wellicht is een verstoring van je energiebalans de onderliggende oorzaak van je overgewicht. De acupuncturist zal in dat geval proberen het ‘spijsverteringsvuurtje’ aan te wakkeren of juist te remmen. Er zal geprobeerd worden om het hongergevoel te verminderen, en je innerlijke rust en wilskracht te versterken. Naast algemene dieetadviezen en gezonde ‘leefregels’ heb je wellicht baat bij een persoonlijk voedingsadvies. Bij zo’n advies wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden. Het zal uiteindelijk moeten leiden tot een optimale spijsvertering waarbij je jezelf ‘lekker’ voelt. Aangezien het meestal enige tijd heeft gekost om overgewicht te krijgen, moet je er rekening mee houden dat ‘natuurlijk afvallen’ ook enige tijd vergt. Maar dan is het de moeite zeker waard.