Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Syndroom van Tietze


  Het syndroom van Tietze is een ontsteking van het ribkraakbeen, tussen de ribben en het borstbeen. Deze reumagerelateerde aandoening komt niet vaak voor en wordt niet altijd snel herkend doordat het veel verschillende klachten kan geven. In veel gevallen verdwijnt de ontsteking na enkele maanden vanzelf. Maar het kan ook een chronische klacht worden. Het is gelukkig een ongevaarlijke aandoening, maar helaas wel heel pijnlijk.

  Vanuit de reguliere geneeskunde vindt meestal behandeling plaats in de vorm van (langdurig) gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers. Gebruik je deze middelen liever niet? Dan is acupunctuur een goed en natuurlijk alternatief voor de behandeling van het syndroom van Tietze. Acupunctuur helpt niet alleen bij de pijnklachten van het syndroom van Tietze. Het is ook heel geschikt om de aandoening zelf, de ontsteking van het ribkraakbeen, te behandelen. In onze praktijk hebben we daar al veel goede resultaten van gezien.

  Oorzaken van het syndroom van Tietze

  Eén algemene oorzaak van het syndroom van Tietze is niet bekend. Veel genoemde mogelijke oorzaken zijn overbelasting van de borstkas door het tillen en dragen van zware voorwerpen, langdurig in een voorover gebogen houding werken, langdurig hoesten, zwangerschap, luchtweginfecties en reumatoïde artritis.

  Verschillende klachten bij het syndroom van Tietze

  Het syndroom van Tietze kan veel verschillende klachten geven. Pijn aan het borstbeen is vaak de hoofdklacht. Het is een heftige pijn die erger wordt bij diep inademen of hoesten. Het kan een beangstigend benauwd en beklemmend gevoel geven. De pijn kan ook uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm. Daarnaast kan het ook maag- en darmklachten veroorzaken. Een heel scala aan klachten dus, die zo hinderlijk kunnen zijn dat ze normaal dagelijks functioneren in de weg staan.

  Hoe werkt acupunctuur bij het syndroom van Tietze?

  Allereerst kijken we samen naar de mogelijke oorzaken van de ziekte en bespreken we welke klachten het syndroom van Tietze bij jou geeft. Een uitgebreid diagnosegesprek is belangrijk. Om goed in beeld te krijgen waar eventuele stagnaties zich bevinden en hoe deze zijn ontstaan. De acupunctuurbehandeling richt zich op het opheffen van eventuele blokkades. In de Chinese Geneeskunde is namelijk een vrije doorgang van energie (Qi) heel belangrijk. Bij het syndroom van Tietze zie je vaak dat een blokkade is opgetreden waardoor een veelheid aan klachten ontstaat.

  Daarnaast speelt een goede functie van je organen een belangrijke rol. In de Chinese Geneeskunde wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen. Vanwege bijvoorbeed de benauwdheid is daarom niet alleen je longfunctie van belang, maar ook de energie van je andere organen.

  Acupunctuur verlicht de pijn bij het syndroom van Tietze

  Een heel urgente klacht van patiënten met het syndroom van Tietze is meestal de heftige pijn. Acupunctuur kan deze pijn aanzienlijk verminderen.  Veel mensen kennen acupunctuur ook als therapie voor pijnbestrijding. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken hebben al het algemene pijnstillende effect van acupunctuur aangetoond. Ook bij het syndroom van Tietze zie je deze pijnstillende werking vaak al snel. Maar naast verlichting van de pijn is de behandeling uiteindelijk gericht op het bestrijden van de ontsteking zelf. Ook daar zien wij in de praktijk hele goede resultaten.

  Wil je meer weten over de mogelijkheden van acupunctuur bij het syndroom van Tietze? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een gratis kennismakingsafspraak.