Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Stoppen met roken


  Dat roken slecht is voor je gezondheid weet iedereen. De meeste rokers willen er daarom graag mee stoppen of hebben dat al eens geprobeerd. Maar stoppen met roken is niet makkelijk. Wist je dat acupunctuur de kans vergroot dat het gaat lukken om te stoppen met roken? Vaak hebben mensen er wel eens van gehoord. Maar hoe kan acupunctuur nou precies helpen als je wilt stoppen met roken?

  Acupunctuur helpt bij stoppen met roken

  Als roker heb je te maken met een lichamelijke verslaving aan nicotine en een geestelijke afhankelijkheid van roken. Inzicht in de verslaving is daarom net zo belangrijk als het verminderen van de behoefte aan nicotine. Het is dan ook niet zo vreemd dat acupunctuur veel wordt ingezet bij stoppen met roken en andere verslavingen. Omdat het een geneeskunde is die de wisselwerking tussen het geestelijke en fysieke als een gegeven beschouwt. En stoppen met roken lukt alleen als je de lichamelijke én de geestelijke afhankelijkheid van het roken kunt doorbreken.

  Acupunctuur tegen ontwenningsverschijnselen

  De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken zijn vaak lastig. Deze treden op als de nicotinebehoefte niet meer wordt aangevuld. Vooral de eerste drie weken zijn voor veel mensen erg moeilijk.

  Acupunctuur kan via het zenuwstelsel bepaalde regelstoffen in de hersenen beïnvloeden. Daardoor help je het lichaam om de nicotinebehoefte te verminderen. Ook de vervelende ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust, irritaties en behoefte aan eten en snoepen kunnen daardoor sterk afnemen.

  Voor veel rokers die willen stoppen is dat een geruststellende gedachte. Ze zien vaak op tegen die ontwenningsverschijnselen. Als je vooraf weet dat je daar hulp bij krijgt, geeft dat meer rust en vertrouwen om te stoppen. En de kans dat het stoppen daadwerkelijk lukt is groter. Want bij heftige ontwenningsverschijnselen is de verleiding groot om dan toch maar weer een sigaret op te steken. Als je daar minder of geen last van hebt vergroot dat de slagingskans.

  Uiteindelijk zal het lichaam aan de nieuwe situatie wennen, maar dat duurt een tijdje. Volhouden wordt met behulp van acupunctuur gemakkelijker.

  Begeleiding van acupuncturist bij inzicht in rookgedrag

  Naast de lichamelijke kant en de afkickverschijnselen kijken acupuncturist en patiënt samen naar het rookgedrag. Want waarom rook je ? Is er bijvoorbeeld de illusie dat het ontspant of gezellig is ?  Waarom ben je ooit begonnen met roken, daarmee doorgegaan en welke redenen zijn er om, juist nu, te stoppen ? We praten tijdens de acupunctuurconsulten dus ook over het waarom van het roken en het waarom van het stoppen.

  Aandacht voor het antwoord op deze vragen geeft inzicht in de verslaving en de bijbehorende emotionele aspecten. Dit helpt om vervolgens weer zelf de regie te krijgen over je behoefte om te roken. En voldoende kracht om te stoppen.

  Helpt acupunctuur mij echt bij het stoppen met roken?

  Acupunctuur helpt de behoefte aan nicotine te verminderen. Een goed inzicht in de verslaving om er definitief mee op te houden is net zo belangrijk. Omdat de meest succesvolle methode om met roken te stoppen de lichamelijke én de geestelijke afhankelijkheid doorbreekt. De acupuncturist zal dus aan beide aspecten aandacht besteden en tips geven voor een leven zonder nicotine. Het allerbelangrijkst is echter de motivatie om te stoppen. Een roker die wil stoppen moet dat zelf doen en voldoende gemotiveerd zijn. Geen enkele therapie of hulpverlener kan een verslaving voor een patiënt oplossen. Ook een acupuncturist kan niet de verslaving voor iemand wegprikken. Maar in samenwerking zijn vaak heel goede resultaten mogelijk.

  Veel patiënten ervaren door de acupunctuurbehandelingen meer rust en meer energie en daardoor ook een sterkere wilskracht om te stoppen met roken. Na het stoppen neemt dit nog veel verder toe en voelen de inmiddels ex-rokers zich eindelijk veel fitter en energieker.

  Wij geven gemiddeld drie behandelingen binnen een periode van twee weken om te stoppen met roken.

  Boeken over stoppen met roken

  Wij raden vaak aan om een van onderstaande boeken te lezen en dan de laatste sigaret roken. Dit bespreken we vervolgens tijdens het acupunctuurconsult. Klik op een boek als je er meer over wilt weten of het boek wilt bestellen.

  Stoppen met roken

  Stoppen met rokenDertig jaar lang rookte Allen Carr honderd sigaretten per dag. Tot hij stopte. Hij analyseerde wat hem in zijn verslaving had vastgehouden en ontwikkelde op basis daarvan zijn baanbrekende methode.
  Stoppen met roken – Allen Carr

  De opluchting

  De opluchting - herziene editieDe opluchting – herziene editie – Jan Geurtz. Naast het bekende boek van Allen Carr is dit een wat Nederlandsere dus nuchtere visie. Geeft goed inzicht in het rookgedrag. Dit boek, of het boek van Allen Carr, adviseren wij uit te lezen voorafgaand aan de eerste antirookbehandeling.

  Stoppen met roken loont, op elk moment.

  Als je deze afbeelding bekijkt, kun je zien hoe je longen er na een aantal jaren als niet-roker er weer uit kunnen gaan zien. Stoppen met roken loont dus, op elk moment en op elke leeftijd.