Vruchtbaarheid (IVF ICSI IUI)
Vruchtbaarheid is een heel belangrijk aandachtsgebied in onze praktijk. Door scholing, stages en jarenlange ervaring hebben wij hiermee een omvangrijke expertise opgebouwd. Wekelijks begeleiden wij ongeveer 75 vrouwen* en mannen* bij hun kinderwens. Vooral patiënten die via medische hulp zoals IUI, IVF/ICSI en/of via donor zwanger proberen te raken.
Verder behandelen we patiënten die geen gebruik (meer) willen of kunnen maken van vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook begeleiden wij veel patiënten met een verleden van (herhaalde) miskramen. Daarnaast helpen wij patiënten zonder medische voorgeschiedenis die hun kansen op een natuurlijke zwangerschap willen vergroten.
*Wij zijn ons ervan bewust dat niet iedereen zich identificeert met het geslacht dat diegene bij de geboorte toegewezen heeft gekregen.
Acupunctuur voor vruchtbaarheid van vrouwen én mannen
Wij behandelen zowel alleenstaanden als paren met diverse samenlevingsvormen 🏳️🌈. En, belangrijk om te weten: acupunctuur kan helpen de vruchtbaarheid bij vrouwen én mannen te verbeteren. Onze begeleiding is gericht op de best mogelijke conditie voor een zwangerschap, een goed verloop van de zwangerschap en een goede bevalling.
“Veel patiënten geven aan dat ze zich door de acupunctuurbehandelingen beter voelen. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. De fysieke en emotionele belasting van een vruchtbaarheidstraject worden daardoor veel beter te verdragen.”
Uiteindelijk hopen wij natuurlijk dat alle inspanningen leiden tot een vervulde kinderwens, maar daar kunnen wij uiteraard helaas geen garanties voor geven. Al zien wij wel heel vaak goede resultaten in onze praktijk. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij heel complexe vruchtbaarheidsproblemen. Jaarlijks melden ongeveer 100 patiënten dat ze zwanger zijn geworden. Wat exact de rol van onze acupunctuurbehandelingen daarin geweest is, zullen we echter nooit weten.
“Het is ons doel om vrouwen en mannen, van diverse leeftijden en met verschillende (medische) achtergronden zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op een poging hun kinderwens te vervullen. Samen met ons ervaren team doen wij daarvoor ons uiterste best.”
— Gilles
Kinderwens en Chinese geneeskunde
Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend. Maar voor veel vrouwen én mannen is dat helaas niet zo. Bij ongeveer één op de zes stellen gaat dit niet vanzelf. Volgens de WHO (World Health Organisation) zoekt ongeveer 15% van de stellen hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Steeds meer mensen maken bij vruchtbaarheidsproblemen gebruik van de Chinese geneeskunde, vaak naast de reguliere geneeskunde. Verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen zijn al sinds 1979 vermeld op de WHO indicatielijst voor acupunctuur. Diverse wetenschappelijk onderzoeken bevestigen de positieve effecten van acupunctuur op de vruchtbaarheid.
Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen en IUI/IVF/ICSI
De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn heel divers. Veel voorkomend zijn endometriose, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), PMS (pre menstrueel syndroom), anovulatie, POF (prematuur ovarieel falen/vervroegde overgang) DES (gevolgen van het medicijn diëthylstilbestrol), problemen met de eierstokken of eileiders, immuunproblemen, antisperm antibody en verminderde zaadkwaliteit of -kwantiteit. Maar bij veel patiënten is de oorzaak "onbegrepen". Vrijwel al deze oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zien we wekelijks in de praktijk. Daardoor zijn wij heel goed bekend met de complexiteit van vruchtbaarheidsproblemen. En we zijn uiteraard goed op de hoogte van wat er allemaal komt kijken bij medische trajecten zoals IVF.
Ondersteuning vruchtbaarheid op latere leeftijd
Veel van onze patiënten hebben te maken met tijdsdruk en spanning vanwege hun leeftijd. Maar juist als je door je leeftijd te maken hebt met verminderde vruchtbaarheid kan acupunctuur veel voor je doen. We helpen veel patiënten van 35+ en 40+ bij het verbeteren van hun vruchtbare conditie. Lees hierover meer in ons blog "Vruchtbaarheid en/op leeftijd"
Aandacht voor emoties bij kinderwens
Kom je voor begeleiding bij je kinderwens naar onze praktijk? Dan bespreken we natuurlijk eerst uitgebreid je hele medische voorgeschiedenis. En de mogelijkheden om je conditie voor een zwangerschap te verbeteren. Maar we kijken niet alleen naar het medische dossier. Even belangrijk is aandacht voor de emoties rond je kinderwens. Zwangerschappen in je omgeving, onbegrip of goedbedoelde adviezen waar je boos of verdrietig van wordt. Dit leidt vaak tot blokkades in je lijf. Met behulp van acupunctuur en gesprekken kunnen we helpen om deze emoties ruimte en plaats te geven. Daardoor kan de energie weer beter gaan stromen. Een vrije doorgang van energie in je hele systeem speelt in de Chinese geneeskunde een heel belangrijke rol. Zowel fysiek (bij vruchtbaarheid bijvoorbeeld in het bekkengebied) als emotioneel.
Onze patiënten aan het woord
Hoe kan acupunctuur de vruchtbaarheid van de vrouw verbeteren?
Allereerst met het reguleren van de cyclus. We optimaliseren de lengte van de cyclus, behandelen eventuele klachten zoals PMS en reguleren het bloedverlies. Daarnaast stimuleren we de bloedcirculatie in de eierstokken en baarmoeder en kunnen de eisprong en de groei van de eicel verbeterd worden. We versterken de energie van alle betrokken gynaecologische organen. Heel belangrijk is het verbeteren van de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies. Tot slot zorgt acupunctuur voor rust en vermindering van stress. Wat weer bijdraagt aan het reguleren van de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.
Koude in de baarmoeder
Bij de diagnose bekijken we ook altijd of je mogelijk last hebt van koude in de baarmoeder. Dit wordt vaak genoemd als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. Een tekort van de Yang-energie van organen zoals de nieren kan hierbij een rol spelen. Koud eten en drinken en externe koude kunnen hiervan een oorzaak zijn. Deze situatie van Yang-leegte (koude) kunnen we verbeteren met behulp van moxa, een moxa-lamp (warmte) en Chinese kruiden.
Acupunctuur bij IVF
Bij medisch begeleide zwangerschapspogingen zoals IVF richten wij de behandeling op vermindering van de bijwerkingen van medicatie. En op vermindering van pijn en stress bij puncties. Ook zorgt het voor rust in de baarmoeder om baarmoedercontracties na terugplaatsing te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling voorafgaand aan de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot. Wij proberen altijd op de ochtend van de terugplaatsing een behandeling te plannen. Dit kan bij ons ook in het weekend. Maar als iemand wat verder weg woont levert dit soms meer stress op dan dat het goed doet. Dan spreken we soms liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af. Wij bekijken per patiënt en situatie wat op dat moment het verstandigst is.
Samengevat, wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid van de vrouw:
- Reguleert de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong).
- Reguleert de hormoonhuishouding.
- Vermindert stress.
- Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen.
- Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel.
- Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
- Vermindert kans op miskraam.
- Vermindert pijn en stress bij puncties.
- Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem.
- Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
- Verbetert opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
- Vermindert bijwerkingen van medicatie.
Acupunctuur bij onvruchtbaarheid van de man
Wij zijn ook gespecialiseerd in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen bij de man. We maken daarvoor naast acupunctuur ook vaak gebruik van kruiden. We zien hiervan vaak heel goede resultaten in onze praktijk. Lees hier meer informatie over de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid. En informatie over onderzoek naar acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid hier.
Algemene adviezen
Veel patiënten willen weten wat zij naast de behandeling met acupunctuur en kruiden zelf kunnen doen om de conditie voor een zwangerschap te verbeteren. Ook hiervoor geven wij graag individueel advies. Maar er zijn wel enkele algemene tips te geven. Het is heel belangrijk om gezond te eten en te leven om lichaam en geest zo gezond mogelijk voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Dus vroegtijdig stoppen met roken en drinken (ook de mannen), driemaal daags vers en gezond eten, regelmatig leven en gedoseerde lichaamsbeweging. Meer rust en externe stress proberen te verminderen, minder afspraken in de agenda (ook sociale afspraken). En interne stress, angst, spanning, verdriet en jaloezie gedoseerd toelaten. Bij de diagnose en behandelingen is er altijd aandacht voor de balans in lichamelijke en geestelijke conditie. Wij helpen onze patiënten bij het (her)vinden van deze balans.
Onderzoek vruchtbaarheid, IVF/ICSI en acupunctuur
Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar vruchtbaarheid, vruchtbaarheidsbehandelingen en de effecten van acupunctuur. Veel van deze onderzoeken zijn terug te vinden op onze site. Heel veel wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan dit onderwerp is ook terug te vinden op de website van mijn Australische, collega, docent en inspirator Jane Lyttleton. In de tabel hieronder worden 15 onderzoeken vermeld die sinds 2002 verricht zijn bij acupunctuur rondom de terugplaatsing. Daarvan zijn 11 positief, 3 neutraal en 1 negatief. NB bij het negatieve onderzoek, moesten de patiënten voorafgaand aan de behandeling door de spits van een grote stad rijden. Lastig te zeggen wat de uitkomsten heeft beïnvloed. Zhang R et al, Fertil Steril 2011 Vol 96 No 4, pg 912 - 916 Domar A et al Fertil Steril 2009 Vol 91 pg 723 - 6 Fratterelli JL et al Fertil Steril 2008 Vol 90 Suppl 1, pg S105Youran D et al, Fertil Steril 2008 Vol 90 Suppl 1, pg S240Craig L. B et al, Fertil Steril 2007 Vol 88, Suppl 1, pg S40Udoff L. C. et al, Fertil Steril 2007 Vol 86, Suppl 1, pg S145Teshima D.R.K et al, Fertil Steril 2007 Vol 88, Suppl 1,pg S330Westergaard L et al, Fertil Steril 2006 Vol 85, pg 1341-1346Dieterle S et al, Fertil Steril 2006 Vol 85, pg 1347-1351Benson M. R. et al, Fertil Steril 2006 Vol 86, Suppl 1, pg S135Domar A et al, Fertil Steril 2006 Vol 86 Suppl 2, pg S379Smith C et al, Fertil Steril 2006 Vol 85, pg 1352-1358Magarelli P,Cridennda D,Fertil Steril 2004Vol 81,Suppl 3,pgS20Quintero R et al, Fertil Steril 2004 Vol 81 Suppl 3, pg S11-12Paulus W et al, Fertil Steril 2002 Vol 77, pg 721-724
Artikelen
Publicaties en updates
Veelgestelde vragen
Wanneer kan ik het beste starten met acupunctuur voor vruchtbaarheidsbehandelingen?
Het is belangrijk om circa twee maanden van tevoren te starten met acupunctuur en Chinese kruiden. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Mocht dit niet lukken; enkele acupunctuurbehandelingen vooraf kunnen de situatie al verbeteren. Het is verstandig om tijdig contact op te nemen omdat er door drukte een wachtlijst kan zijn.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Tijdens de eerste periode worden vrouwen één keer per week behandeld. Als dit niet mogelijk is, dan één keer per twee weken. Sommige vrouwen worden gedurende een langere periode behandeld en gaan dan bijvoorbeeld één keer per maand. Er is geen standaard behandelschema. De behandeling wordt individueel op de diagnose en aan de fase van de cyclus aangepast. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF (en soms ook bij IUI) wordt de behandeling op het gebruik van de medicatie en de stappen van de vruchtbaarheidsbehandeling afgestemd.
Voor mannen is meestal maar één keer in de twee tot drie weken een acupunctuurbehandeling nodig.
Kan het ook in het weekend behandeld worden?
Behandeling voorafgaand aan punctie of terugplaatsing is bij ons ook in het weekend mogelijk.
Is behandeling ook ná terugplaatsing nodig?
De weken die volgen na een terugplaatsing zijn vaak erg stressvol. Wij raden daarom ook in die periode een behandeling aan. Om de kans op innesteling te vergroten en vooral ook om de rust te kunnen bewaren. En voor veel patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan en/of een verleden hebben van (herhaalde) miskramen brengen de eerste zwangerschapsweken veel spanning met zich mee. Daarom behandelen we vaak tot en met de derde zwangerschapsmaand, ook om het risico op een miskraam te verminderen.