Blaasklachten
Klachten van de urinewegen zijn weliswaar hinderlijk, maar over het algemeen toch onschuldig. De bekendste klachten zijn blaasontsteking en ongewild urineverlies (incontinentie). Beide zijn verstoringen van de ‘waterhuishouding’ van het lichaam, die tal van oorzaken kunnen hebben en waarvoor dan een specifieke behandeling is vereist.
Blaasontsteking
Vanuit de blaas verlaat vocht via de urinebuis het lichaam. Als bacteriën van buitenaf in de urinewegen terechtkomen, kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis en de blaas. We spreken dan van een blaasontsteking. Ongeveer 80% van dit soort ontstekingen wordt veroorzaakt door bacteriën rondom de anus. De in verhouding korte urinebuis bij vrouwen vormt een minder goede bescherming tegen dit soort besmettingen dan die bij mannen. Blaasklachten bij mannen zijn vaker het gevolg van een prostaatontsteking. De oorzaken van blaasontsteking kunnen ook te maken hebben met geslachtsgemeenschap, zwangerschap, de menopauze of onze persoonlijke hygiëne. De diagnose wordt altijd gesteld na een urineonderzoek bij de huisarts. Een kenmerkend symptoom van een blaasontsteking is een drukkend gevoel net boven het schaambeen of in de onderrug. Dit gaat gepaard met een voortdurende aandrang om te plassen terwijl men maar kleine beetjes plast, soms met bloedspoortjes erin. Vaak treedt een branderig gevoel op. Worden deze klachten (vooral) bij ouderen niet herkend, dan kan er incontinentie ontstaan.
Incontinentie
Bij ongewild urineverlies is er óf sprake van urineverlies zonder aandrang óf juist een niet-beheersbare aandrang tot plassen. De eerste vorm ontstaat bijvoorbeeld bij hoesten, rennen of lachen. Deze inspannings- of stressincontinentie treedt vaak op bij vrouwen na een zwangerschap of bij het bereiken van een hogere leeftijd. Aandrangs- of overloopincontinentie wordt bij mannen meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting, bij mannen en vrouwen door een blaasontsteking, dementie of een beroerte.
Helpt acupunctuur bij blaasklachten?
Acupunctuur kan de nieren ondersteunen bij hun taak om vocht af te voeren en de doorstroming in de richting van de blaas te bevorderen. Ook kan de behandeling zich richten op het verhogen van de weerstand, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te vermeerderen, waardoor de ontsteking bestreden wordt. In andere gevallen is een verhoging van de spierspanning rondom de blaas of de bekkenbodem gewenst. Acupunctuur wordt dan ingezet om dit spierweefsel te stimuleren. In het algemeen is de kans op succes bij het behandelen van blaasontstekingen redelijk hoog te noemen, waarbij ook het preventieve karakter van acupunctuur een rol speelt. Met name bij incontinentie is het belangrijk om de precieze oorzaak van de klachten te achterhalen om tot een succesvolle aanpak te komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat acupunctuur bij bepaalde vormen van incontinentie bijzonder effectief is.
Onze patiënten aan het woord
Artikelen
Publicaties en updates
Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.
Veelgestelde vragen
Doet acupunctuur pijn?
De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.
Wat moet ik aan of uit?
Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.
Zijn de naaldjes steriel?
We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.
Is de praktijk schoon en hygiënisch?
De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.
Hoe lang duurt een consult?
Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.