VermoeidheidVermoeidheid

Vermoeidheid

Veel mensen hebben last van vermoeidheid. In onze praktijk is het één van de meest behandelde gezondheidsklachten. Patiënten komen naar onze praktijk met vermoeidheid als hoofdprobleem. Maar vaak ook als een bijverschijnsel van een ander ziektebeeld of medicijngebruik. Vermoeid zijn is op zich een normaal en tijdelijk verschijnsel na inspanning. Maar gaat je vermoeidheid niet over en beperkt de vermoeidheid je dagelijkse functioneren? Dan is het goed om te weten dat acupunctuur kan helpen om je vermoeidheid te verminderen en je energiebalans te herstellen.

Oorzaken van vermoeidheid

Je werk, studie, zorgtaken, maar ook een agenda vol sociale afspraken en voortdurend online en bereikbaar zijn vragen veel van je energie. Het lijkt daarom niet zo vreemd dat veel mensen vermoeidheidsklachten hebben. Vaak is er sprake van een ongezonde verhouding tussen activiteit en rust. Het kan lastig zijn daar een goede balans in te vinden. Acupunctuur kan je daar goede ondersteuning bij bieden. Daarnaast kan er meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld vermoeidheid door slapeloosheid, overmatige inspanning, langdurige stress of een veranderende hormoonhuishouding. Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een ziekte zoals bijvoorbeeld een schildklierafwijking, na een operatie of het kan een bijwerking zijn van medicijngebruik.

Lichamelijk of geestelijk moe?

Je kunt geestelijk moe zijn, lichamelijk of allebei. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt je lijf (lood)zwaar aan. Er is weinig energie om iets te ondernemen. Bij geestelijke vermoeidheid is er vaak een zwaar gevoel in je hoofd en lusteloosheid. Vermoeidheid door stress en spanning voel je vaak eerst in je hoofd. Als dat wat langer duurt worden niet alleen je hersenen maar ook de rest van je lichaam beïnvloed. Daardoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan. Zoals een verstoorde hormoonhuishouding, problemen met de spijsvertering, het immuunsysteem en een verhoogde bloeddruk. En juist door deze klachten kan weer slapeloosheid, lusteloosheid of overspannenheid of burn-out ontstaan. Acupunctuur kan heel goed helpen om deze negatieve cirkel te doorbreken.

Acupunctuur helpt bij vermoeidheid

Voordat acupunctuur kan helpen om vermoeidheidsklachten te verminderen is een goede diagnose nodig. Wat is de oorzaak van je vermoeidheid? We bespreken uitgebreid je gezondheid, op lichamelijk en emotioneel gebied. Daarnaast komen ook je functioneren en je leefomgeving aan bod. Zo’n breed diagnosegesprek is gebruikelijk in de Chinese Geneeskunde die de mens (en ook zijn leefomgeving) als één geheel ziet. Vervolgens gaan we met de acupunctuurbehandeling werken aan een betere balans in je energiehuishouding.

Acupunctuurbehandeling bij vermoeidheid

Hoe de acupunctuurbehandeling bij vermoeidheid er precies uit ziet is afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid en jouw conditie van dat moment. Bij vermoeidheidsklachten zien we vaak dat er al een tijd te weinig evenwicht is in inspanning en ontspanning. We werken dan eerst aan het verminderen van de spanning in je lichaam en meer rust in je hoofd. De behandeling zelf heeft vaak al een diep ontspannende werking. Daarnaast is de behandeling gericht op het opbouwen van je energie.

Hoe helpt acupunctuur bij vermoeidheid?

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere cortisolniveaus kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in je lichaam weer normaler gaan verlopen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine beïnvloeden. Hogere niveaus hiervan kunnen zorgen voor meer rust en een betere slaapkwaliteit. En als je ’s nachts beter slaapt, kun je overdag meer aan.

Energiebron aanvullen

Naast een algemene kalmerende werking richten we onze behandelingen ook op je orgaansysteem. De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt namelijk op een andere manier naar de functie en samenhang van je organen. Als je vermoeid bent door langdurige overbelasting wordt bijvoorbeeld je nier-yin uitgeput. Dat kun je zien als een belangrijke energiebron waarin je reserves zijn opgeslagen. Acupunctuur helpt deze energie weer op te bouwen. Het opheffen van eventuele blokkades is ook van belang. Een vrije doorgang van energie is volgens de Chinese Geneeskunde een voorwaarde voor een goede gezondheid. Bij vermoeidheid kan deze energiestroom verstoord zijn.

Weer goed in je energie

Als je vermoeidheidsklachten al een tijdje bestaan, vraagt het herstel daarvan meestal ook tijd. Wij begeleiden al jarenlang wekelijks patiënten met vermoeidheidsklachten en soortgelijke klachten zoals bijvoorbeeld stress en burn-out. Maar hoeveel behandelingen nodig zijn voor herstel van vermoeidheidsklachten is per patiënt heel verschillend. Dat heeft veel te maken met de oorzaak van je vermoeidheidsklachten en met je leefomstandigheden. De meeste patiënten geven aan dat zij na één of enkele behandelingen al verbetering ervaren. Ze voelen zich meer ontspannen, minder vermoeid en krijgen meer energie.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van vermoeidheid? Neem gerust contact met ons op. Of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ontdek hoe acupunctuur jou kan helpen. Vraag vandaag nog vrijblijvend een kennismaking aan.

Maak kennis met de voordelen van gerichte acupunctuur die past bij jouw behoeften. Bel direct met Gilles op 06-54 20 40 45 of laat hieronder jouw gegevens achter en we nemen persoonlijk contact op.

Als je dit formulier invult en verstuurt, geef je ons toestemming om jouw gegevens te verwerken. Uiteraard houden we rekening met jouw privacy. Meer uitleg.

Animatie dat het formulier succesvol verstuurd is.

Bericht is verstuurd

Dank je wel voor je interesse in Acupuncturist.nl. We hebben je bericht ontvangen en zullen snel contact met je opnemen om een afspraak te maken. Vaak nog dezelfde dag.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen van het formulier.

Artikelen

Publicaties en updates

Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.