PSAS (PGAD of ReGS)
Mensen die lijden aan PSAS (persistent sexual arousal syndrome, ook wel PGAD persistent genital arousal disorder of ReGS restless genital syndrome genoemd) ervaren een voortdurende zeer onprettige genitale opwinding. Dit staat compleet los van de prettige lustgevoelens en is dus onafhankelijk van genitale stimulatie. Deze seksuele opwinding kan zich soms voortdurend manifesteren of spontaan meerdere keren per dag optreden. PSAS komt dan ook alleen voor bij vrouwen. Deze aandoening treft meestal mensen tussen de leeftijden van 40 en 65 jaar, maar het kan ook voorkomen bij jongere of oudere individuen. In onze praktijk zien we eigenlijk alle volwassen leeftijden met deze vervelende klacht.
PSAS heeft dan ook niets te maken met hyperseksualiteit. Hoewel PSAS vrij zeldzaam is, wordt vermoed dat veel mensen met deze aandoening zich niet bij een arts melden vanwege schaamte, wat kan leiden tot onderdiagnose.
De opwinding die mensen met PSAS ervaren, kan zeer intens en langdurig zijn, soms wel tot een week. Hoewel een orgasme tijdelijke verlichting kan bieden, keert de opwinding snel terug. In een later stadium kan het voor patiënten onmogelijk worden om een ‘normaal’ seksueel orgasme te bereiken, en de seksuele spanning blijft voortdurend aanwezig. Dit heeft verregaande gevolgen voor hun dagelijks leven, inclusief werk, concentratievermogen, winkelen en autorijden, wat bijna onmogelijk kan worden.
Oorzaak
De oorzaak van PSAS is veelal onbekend. In enkele gevallen kan het een bijwerking zijn van een medicijn. Daarnaast kan er een afwijking in de zenuwbanen in de onderbuik een oorzaak zijn. Maar duidelijk is dat er te veel bloed naar de geslachtsorganen gepompt wordt.
Behandeling met acupunctuur
In onze praktijk zijn we al sinds 1998 gespecialiseerd in gynaecologische klachten en sinds 2010 veel ervaring met PSAS. Vrouwen in alle leeftijden weten onze praktijk te vinden en merken onze ervaring en dat wij hier gemakkelijk en rustig met hen over kunnen praten.
Als vrouwen zich met PSAS bij ons in onze acupunctuurpraktijk melden, gaan we eerst een uitgebreide diagnose bij hen doen. Zowel fysieke componenten als mentaal. Ook zal er gevraagd worden naar de cyclus, gyneacologische aspecten en eventuele seksuele problematiek.
Aangezien deze klacht niet bij iedereen hetzelfde is en zich op dezelfde manier manifesteerd zullen we ook uitgebreid ingaan op wat bij jou de PSAS-klachten zijn en wat het met je doet.
De behandeling komt veelal neer op de balans in de doorbloeding verbeteren en de zogenaamde damp-hitte uit het genitaalgebied verminderen. Ook zullen we punten prikken die tot rust brengen.
Belangrijk om te weten is dat je voor de behandeling je onderbroek niet uit hoeft te trekken. Wel is er een kans dat we op de onderbuik prikken, maar niet rondom de geslachtsorganen dus.
Naast acupunctuur praten wij ook met onze patiënten over dit probleem. We delen graag onze ervaring op dit vlak om je zo door deze nare periode heen te helpen. Als deze klachten te belastend is, adviseren wij ook coginitieve gedragstherapie of bezoek aan psycholoog.
Vanzelsprekend adviseren wij onze patiënten met deze klachten eerst contact op te nemen met hun huisarts.
Onderzoek
Helaas is er nog niet heel veel onderzoek bekend over acupunctuur in combinatie met deze klacht. Maar bij dit onderzoek uit 2022 komt acupunctuur als effectief en veilig uit de bus. Sciencedirect.com
Afspraak
Bel gerust voor het maken van een afspraak. Mocht je het aan de telefoon lastig vinden, of je zit op je werk, om over je klacht te praten. Dit hoeft niet en kan ook rustig en vertrouwd als je bij ons bent.
Ervaring van een patiënt
Begrijpelijk vinden veel vrouwen het lastig om over deze klacht te praten. Er heerst toch een soort taboe op. In het verleden was een jonge vrouw bereid haar ervaring met ons te delen, anoniem.
Onze patiënten aan het woord
Artikelen
Publicaties en updates
Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.
Veelgestelde vragen
Doet acupunctuur pijn?
De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.
Wat moet ik aan of uit?
Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.
Zijn de naaldjes steriel?
We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.
Is de praktijk schoon en hygiënisch?
De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.
Hoe lang duurt een consult?
Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.