Darmklachten
Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens 'functionele darmklachten'. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.
Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens 'functionele darmklachten'. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.
Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering
De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.
Symptomen van een prikkelbare darm
Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond ‘spastische darm’ genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buik borrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbaar darmsyndroom (PDS / IBS). De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.
Helpt acupunctuur bij darmklachten?
Vaak wel gelukkig. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld. Hoewel acupunctuur op zichzelf al tot vermindering van klachten leidt, kan de behandeling soms gecombineerd worden met een kruidentherapie, een (vezel)rijk dieet of massage. De acupuncturist kan je hierover adviseren. Voor patiënten die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. De acupuncturist zal proberen deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.
Acupunctuur, darmklachten en onderzoek
Vaak wordt ons de vraag gesteld of dit ook wetenschappelijk aangetoond kan worden. Gelukkig is er inmiddels al veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur. In de onderstaande review is een samenvatting gemaakt van alle onderzoeken op het gebied van maag-darmklachten. Acupunctuur gaf een verbetering van kwaliteit van leven bij IBS / PDS (prikkelbaar darmsyndroom), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn is er een significante vermindering in actieve periodes gemeten. Het is nog niet duidelijk hoe de werking van acupunctuur verklaard kan worden. Daarvoor is er in de toekomst meer en specifieker onderzoek vereist.
Meer kunt u lezen in het artikel hieronder.
Onze patiënten aan het woord
(World Journal of Gastroenterol, 2007, July 7)
Artikelen
Publicaties en updates
Veelgestelde vragen
Doet acupunctuur pijn?
De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.
Wat moet ik aan of uit?
Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.
Zijn de naaldjes steriel?
We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.
Is de praktijk schoon en hygiënisch?
De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.
Hoe lang duurt een consult?
Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.