Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Darmklachten


  Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

  Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering

  De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

  Symptomen van een prikkelbare darm

  Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond ‘spastische darm’ genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buik borrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbaar darmsyndroom (PDS / IBS). De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.

  Helpt acupunctuur bij darmklachten?

  Vaak wel gelukkig. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld. Hoewel acupunctuur op zichzelf al tot vermindering van klachten leidt, kan de behandeling soms gecombineerd worden met een kruidentherapie, een (vezel)rijk dieet of massage. De acupuncturist kan je hierover adviseren. Voor patiënten die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. De acupuncturist zal proberen deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.

  Acupunctuur, darmklachten en onderzoek

  Vaak wordt ons de vraag gesteld of dit ook wetenschappelijk aangetoond kan worden. Gelukkig is er inmiddels al veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur.

  In de onderstaande review is een samenvatting gemaakt van alle onderzoeken op het gebied van maag-darmklachten. Acupunctuur gaf een verbetering van kwaliteit van leven bij IBS / PDS (prikkelbaar darmsyndroom), de ziekte van crohn en colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa en de ziekte van crohn is er een significante vermindering in actieve periodes gemeten. Het is nog niet duidelijk hoe de werking van acupunctuur verklaard kan worden. Daarvoor is er in de toekomst meer en specifieker onderzoek vereist.

  Meer kunt u lezen in het artikel ‘Acupuncture treatment in gastrointestinal diseases: a systematic review’ (World Journal of Gastroenterol 2007 July 7;13(25):3417-3424, PDF).