Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Endometriose


  Endometriose is een veel voorkomende gynaecologische aandoening. Geschat wordt dat 10 tot 15 % van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd hiermee te maken heeft. Het veroorzaakt veel diverse klachten waarvan ernstige pijn tijdens en rond de menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen veel voorkomen.

  Acupunctuur kan helpen de pijn en andere symptomen van endometriose te verlichten en kan ook effectief zijn bij het bestrijden van de ziekte zelf.

  Endometriose uit zich op veel verschillende manieren. Daardoor duurt het vaak lang voordat de diagnose is gesteld. En als dan eindelijk is vastgesteld dat het om endometriose gaat, zijn je chronische klachten wel verklaard, maar niet verlicht of opgelost. Meestal volgt jarenlange intensieve medische begeleiding door een gynaecoloog. Waarbij vaak operaties volgen en medicatie met bijwerkingen. Bij een eventuele kinderwens wordt deze situatie nog lastiger.

  Veel endometriosepatiënten gaan daarom in het aanvullende medische circuit op zoek naar hulp. Dat zij dan vaak bij een acupuncturist terecht komen is niet zo vreemd. De WHO (World Health Organisation) indicatielijst beveelt acupunctuur immers aan voor gynaecologische klachten, waaronder ook endometriose valt.

  Met diagnose endometriose naar acupuncturist

  Veel van de endometriosepatiënten zien wij in onze praktijk vanwege vruchtbaarheidsproblemen. In sommige gevallen is de diagnose endometriose nog niet gesteld, maar komen we via de vruchtbaarheidsproblemen op dat spoor. Ook zien we vaak patiënten met menstruatieproblemen of andere klachten, waarvan de oorzaak dan endometriose blijkt te zijn. Bij veel endometriosepatiënten heeft het lang geduurd voordat de diagnose werd gesteld. Maar wij zien in de klachten en de conditie van de patiënt vaak een patroon dat gerelateerd blijkt te zijn aan endometriose.

  Hoe helpt acupunctuur bij endometriose

  Om beter te begrijpen hoe een acupuncturist naar een patiënt met endometriose kijkt is het belangrijk om te weten dat de Traditionele Chinese Geneeskunde, anders dan de reguliere geneeskunde, het lichaam als één geheel ziet. Ook hebben je lichamelijke en je geestelijke gesteldheid alles met elkaar te maken en zijn alle omgevingsfactoren van invloed op je gezondheid. Er wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen en een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest zijn van groot belang.

  Op basis van deze theorie volgt een behandeling precies op maat in plaats van standaarden en protocollen. Juist ook bij endomeriosepatiënten is dit van belang. Omdat het veel verschillende klachten geeft waarvoor ook nog eens bij iedere patiënt diverse oorzaken kunnen zijn. Ondanks die kenmerkende individuele aanpak , is er vanuit de Chinese Geneeskunde wel een wat meer algemene visie op endometriose als ziektebeeld.

  Endometriose en Chinese geneeskunde

  Bij endometriose is er volgens de Chinese Geneeskunde sprake van een stagnatie. Er is namelijk geen vrije doorstroming van bloed en energie en de hormoonhuishouding is uit balans. Anders dan in de reguliere geneeskunde gebeurt gaat een acupuncturist dan actief op zoek naar de oorzaak. Vaak zien wij een verband met een niet goed werkend immuunsysteem en een zwakke energie van de milt en de nieren. Ook de lever speelt een belangrijke rol. Dit orgaan reguleert voor een groot deel de menstruatiecyclus. Als de leverenergie verzwakt is zie je vaak dat de menstruatiecyclus ontregeld raakt. Acupuncturisten willen graag zoveel mogelijk weten over het verloop van de menstruatiecyclus. Omdat dit heel veel informatie geeft over de hormoonhuishouding maar ook over de algehele gezondheid en conditie van een patiënt.
  Daarnaast zien we bij endometriosepatiënten ook vaak koude in het onderlichaam waardoor stagnatie optreedt. Acupunctuur kan goed helpen om deze situatie van koude op te heffen waardoor de klachten aanzienlijk verminderen.

  Endometriose en omgevingsfactoren

  Een belangrijke vraag is waar de blokkades vandaan komen. Net zoals er meestal niet één oorzaak voor endometriose is aan te geven, zijn het verschillende omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen. Veel genoemd worden spanning en stress en te weinig rust. En gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de relatie tussen voeding en endometriose. Vanuit de Chinese Geneeskunde speelt voeding van oudsher al een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Deze oude wijsheid wordt langzamerhand ook in de Westerse wereld actueel. Zo geeft het endometriosedieet vaak goede resultaten en komt dat nu ook in Nederland steeds meer in de belangstelling.
  Ook beweging, een goede balans tussen inspanning en ontspanning en voldoende rust voorafgaand aan en tijdens de menstruatie zijn voor endometriosepatiënten van belang.

  Behandeling van endometriose met acupunctuur

  Afhankelijk van de mate van endometriose, de bijbehorende klachten en een eventuele kinderwens helpt de acupunctuurbehandeling bij:

  • het verminderen van pijnklachten
  • het reguleren van de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus
  • reductie van endometrioseweefsel
  • herstel na operatie
  • verminderen van bijwerkingen van hormonale medicatie zoals bijvoorbeeld Lucrin
  • verbeteren van de vruchtbaarheid
  • verminderen van spanning
  • verbeteren van het energieniveau

  De acupunctuurbehandeling richt zich dus op het bestrijden van symptomen zoals pijn, maar ook op de behandeling van de ziekte zelf. Met behulp van acupunctuur stimuleren we beweging van het bloed en energie in de juiste richting. Ook het reguleren van de hormoonhuishouding en de menstruatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

  Acupunctuur vermindert endometriosepijn

  Meestal beginnen we bij patiënten met endometriose eerst met het verminderen van de pijnklachten. Want die zijn vaak zo heftig dat ze normaal dagelijks functioneren in de weg staan. We zien daarvan vaak heel goede resultaten. Veel mensen kennen acupunctuur ook als therapie voor pijnbestrijding. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken hebben al het algemene pijnstillende effect van acupunctuur aangetoond. Het fijne is dat het dus ook goed helpt bij endometriosepijn.

  Betere hormoonbalans met acupunctuur

  Acupunctuur helpt om de bij endometriosepatiënten vaak verstoorde hormoonbalans weer te herstellen. Dit zorgt voor meer rust en regelmaat in de menstruatiecyclus. Ook de bijwerkingen van de hormonale medicatie bij endometriose kunnen met behulp van acupunctuur aanzienlijk verminderd worden

  Naast acupunctuur ook Chinese kruiden

  Voor de behandeling van endometriose zetten wij niet alleen de dunne (pijnloze) naaldjes in. We maken daarnaast gebruik van Chinese kruiden. Deze versterken het effect van de acupunctuur en vullen de behandeling aan. Het positieve effect daarvan zien wij in de dagelijkse praktijk en wordt ook door veel onderzoeksresultaten bevestigd. Zoals bijvoorbeeld in deze conclusie uit een rapport van 2012:
  “Behandeling met Chinese kruidengeneeskunde voorkomt de herhaling van endometriose na een operatie, verbetering van de conceptie en toont minder en lichtere bijwerkingen dan een reguliere behandeling. Behandeling met behulp van Chinese kruidengeneeskunde voldoet aan de behoefte van de patiënten met een kinderwens en endometriose. Het blijkt een passende vorm van klinische behandeling.

  Bron: Pubmed, 22 december 2012”

  Bij endometriose naar acupuncturist naast gynaecoloog

  De behandeling van endometriose met acupunctuur en Chinese kruiden geeft vaak heel goede resultaten. Bij het ziektebeeld zelf én de bijbehorende klachten. Uiteraard blijf je wel gewoon onder behandeling en controle bij de gynaecoloog. Aanvullend kun je dus kiezen voor behandeling door een acupuncturist.
  In veel andere landen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, werken gynaecologen en acupuncturisten steeds vaker samen bij de behandeling van endometriose. Door de positieve ervaringen van gynaecologen en patiënten bestaat er ook al jarenlang een samenwerking tussen de Traditionele Chinese Geneeskunde en de SEF (Stiftung Endometriose Forschung Duitsland).

  Positieve ervaringen bij endometriose

  Veel patiënten ervaren door de acupunctuurbehandelingen een verlichting van de symptomen en ook vaak een verbetering van het ziektebeeld van de endometriose.
  Endometriosepatiënten komen meestal pas na een (jaren)lang medisch traject bij onze praktijk terecht. “Wat jammer dat ik hier niet eerder van wist”, horen wij dan vaak.
  Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het positieve effect van acupunctuur op endometriose, onder andere ook bij de Endometriose stichting.

  Eén van onze patiënten deelde haar positieve ervaring met acupunctuur bij endometriose:

  “Na vier maanden acupunctuur in combinatie met een endometriose dieet en Chinese kruiden voel ik me rustiger, ben ik enkele kilo’s afgevallen en wordt mijn huid wat kalmer. Ook vormen de sessies voor mij een bewuste pauze in een hectische werkweek waarin ik, vaak met een lach en soms ook met een traan, even tot rust kan komen.
  En het allerbelangrijkste is nog wel dat ik weer durf te hopen op een zwangerschap, dat komt wel!

  Toevoeging 4 maanden later: Inmiddels ben ik 3 maanden zwanger!”

  Gratis kennismakingsgesprek

  Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

  Gilles Stoop (06) 54 20 40 45