Menstruatie PMS
Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie. Lichamelijke en ook emotionele klachten zorgen maandelijks voor veel ongemak. En soms zijn de menstruatieklachten zo erg dat je een paar dagen niet normaal kunt functioneren. Veel vrouwen denken dat allerlei klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Maar een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op. Acupunctuur kan je daarbij helpen.
Menstruatieklachten en Chinese Geneeskunde
De behandeling van vrouwenklachten heeft altijd al een belangrijke plaats ingenomen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een onderdeel is. Op de lijst van de WHO (World Health Organisation) van gezondheidsklachten waarvoor je acupunctuur kunt inzetten, staan daarom ook menstruatieklachten en premenstruele klachten vermeld.
Acupunctuur bij menstruatieklachten en PMS (Premenstrueel Syndroom)
De meest voorkomende klacht bij de menstruatie is buikpijn voorafgaand aan en tijdens de menstruatie. Daarnaast komen hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, stemmingswisselingen, obstipatie of juist diarree, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten veel voor. De meeste vrouwen hebben last van een combinatie van klachten. Heb je juist voorafgaand aan je menstruatie klachten en daarnaast last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid? Dan is er vaak sprake van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Deze klachten ontstaan door de hormoonwisselingen in de periode voor en tijdens de menstruatie. Behalve premenstruele klachten en klachten tijdens de menstruatie zelf hebben ook veel vrouwen last van een verstoring in de menstruatiecyclus. Zoals een onregelmatige menstruatie, een te lange of juist te korte menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Andere klachten zijn overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen en pijn rondom de eisprong. Bij ernstige menstruatiepijn en andere klachten rondom de menstruatie kan er soms ook sprake zijn van endometriose, een veel voorkomende aandoening waarmee naar schatting 10 tot 15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd te maken heeft.
Hoe werkt acupunctuur bij menstruatieklachten?
Voor het antwoord op deze vraag is het goed om te benadrukken dat de Chinese Geneeskunde je lichaam als één geheel ziet. En er wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen. Deze andere kijk op gezondheidsklachten zie je ook bij de behandeling van menstruatieklachten terug. Zo speelt bijvoorbeeld je lever een belangrijke rol. Dit orgaan reguleert voor een groot deel je menstruatiecyclus. Als de leverenergie verzwakt is komt het vaak voor dat je menstruatiecyclus ontregeld raakt. Daarmee bedoelen we overigens geen leverproblemen volgens de Westerse geneeskunde, maar een niet goed functionerende leverenergie zoals de Chinese Geneeskunde dat ziet. Wij willen graag zoveel mogelijk weten over het verloop van je menstruatiecyclus. Omdat dit heel veel informatie geeft over je hormoonhuishouding maar ook over je algehele gezondheid en conditie. Aan de andere kant bespreken we voor een complete diagnose ook je algehele gezondheid en niet alleen je menstruatieklachten.
Energiebalans en menstruatie
In de Chinese Geneeskunde is een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang. Het opheffen van eventuele stagnaties staat bij iedere acupunctuurbehandeling centraal. Bij menstruatieklachten ligt de focus daarbij op energiebalans in je buik. Voor het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik namelijk een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrouwen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog. Acupunctuur helpt bij het opheffen van deze stagnatie. Overigens kijken wij bij menstruatieklachten niet alleen naar de energiebalans in het gebied van je buik. Ook op andere plaatsen in je lichaam kan je energie verstoord zijn waardoor je menstruatie niet goed verloopt.
Acupunctuur vermindert menstruatiepijn
De meest gehoorde menstruatieklacht is buikpijn voorafgaand aan en tijdens de menstruatie. Acupunctuur kan helpen om deze pijn te verlichten. Veel mensen kennen acupunctuur ook als therapie voor pijnbestrijding. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken hebben al het algemene pijnstillende effect van acupunctuur aangetoond. Het fijne is dat het dus ook goed werkt bij menstruatiepijn.
Hormoonbalans en acupunctuur
Naast een goede energiebalans in je buik is je hormoonhuishouding van belang. Gedurende het verloop van je menstruatiecyclus wisselt de samenstelling van je hormonen voortdurend. Dit natuurlijke proces kan door allerlei oorzaken soms verstoord zijn. Acupunctuur is heel geschikt om de balans in dit proces te herstellen. Acupunctuur kan namelijk de aanmaak van bepaalde hormonen beïnvloeden en reguleren. Dit zorgt voor meer rust en regelmaat in je menstruatiecyclus. Naast acupunctuur werken wij ook vaak met Chinese kruiden. Dit ondersteunt en versterkt de acupunctuurbehandeling en helpt om het lichamelijke en emotionele evenwicht te herstellen. Goed om te weten indien van toepassing: hoewel de behandeling vooral is gericht op je hormoonhuishouding, heeft het geen invloed op de veilige werking van de anticonceptiepil. Tot slot richt de behandeling zich ook op verbetering van je energieniveau. Daardoor vermindert de veel genoemde klacht van vermoeidheid tijdens de menstruatie.
Acupunctuurbehandeling bij menstruatieklachten
Voor een zo goed mogelijk resultaat behandelen we in het begin graag wekelijks. Na zes tot acht behandelingen kijken we samen of het nodig is om de behandeling wekelijks voort te zetten of bijvoorbeeld alleen te behandelen bij de volgende menstruatie. Bij veel patiënten keert de regelmaat in de menstruatiecyclus terug en verminderen de lichamelijke en emotionele klachten rondom de menstruatie.
Onderzoek naar acupunctuur bij menstruatieklachten
In de systematic review werden in totaal 19 onderzoeken vergeleken om het effect van acupunctuur en kruiden vast te stellen. Beide behandelmethoden zorgden een vermindering van premenstruele klachten van 50% of meer. Uit deze review bleek wéér dat acupunctuur significant effectiever is dan een placebo.
Voor meer info: Effects and treatment methods of acupuncture and herbal medicine for premenstrual syndrome/premenstrual dysphoric disorder: systematic review. Jang et al. 10 January
2014 Klik hier voor de Nederlandse vertaling
Onze patiënten aan het woord
Artikelen
Publicaties en updates
Veelgestelde vragen
Doet acupunctuur pijn?
De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.
Wat moet ik aan of uit?
Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.
Zijn de naaldjes steriel?
We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.
Is de praktijk schoon en hygiënisch?
De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.
Hoe lang duurt een consult?
Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.