Acupunctuur bij overgangsklachten: wat zegt de wetenschap?
%20%E2%80%93%20Acupuncturist.png)
De overgang is een fase in het leven waar elke vrouw mee te maken krijgt. Hoewel het een natuurlijk proces is, kan het gepaard gaan met vervelende klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Veel vrouwen zoeken naar een natuurlijke manier om deze symptomen te verlichten. Acupunctuur wordt steeds vaker genoemd als een effectieve en veilige behandelmethode. Maar wat zegt de wetenschap hierover? In dit artikel bekijken we recente onderzoeken naar de effectiviteit van acupunctuur bij overgangsklachten.
Kan acupunctuur opvliegers verminderen?
Opvliegers behoren tot de meest voorkomende overgangsklachten. Een uitgebreide analyse uit 2014 onderzocht 12 wetenschappelijke studies met in totaal 869 vrouwen. De resultaten toonden aan dat acupunctuur niet alleen de frequentie van opvliegers verminderde, maar ook de intensiteit ervan.
Een recenter onderzoek uit 2021, waarin 15 studies met 1.376 vrouwen werden bekeken, bevestigde deze bevindingen. Uit een meta-analyse van 15 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met 1376 (Menopausal syndrome-) MPS-patiënten blijkt dat acupunctuur, in vergelijking met hormoon therapie, significant betere klinische resultaten opleverde, de Kupperman-index verlaagde en minder bijwerkingen veroorzaakte. Er waren geen significante verschillen in de hormoonspiegels in het bloed tussen de twee behandelingen. Op basis van deze bevindingen wordt handmatige acupunctuur aanbevolen als een veiligere en effectievere behandeling voor MPS dan hormoontherapie.
Beter slapen en stabieler in je vel
Veel vrouwen merken dat ze in de overgang slechter slapen. Een systematische review uit 2015, waarin 12 onderzoeken werden samengevoegd, liet zien dat acupunctuur een positief effect heeft op de slaapkwaliteit. Bij 75% van de vrouwen die acupunctuur kregen, verbeterde de nachtrust aanzienlijk. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, kan acupunctuur nog niet worden beschouwd als een betrouwbare behandeling voor slaapklachten. Dit omdat grote verscheidenheid tussen de studies een meta-analyse lastig maakt. De onderzoekers benadrukken het belang van verder onderzoek en moedigen nieuwe, uitgebreide en gecontroleerde studies op dit gebied aan.
Ook stemmingswisselingen kunnen bijzonder vervelend zijn. Een studie uit 2020 analyseerde 16 onderzoeken met 1.311 deelnemers en concludeerde dat acupunctuur hielp bij het verminderen van depressieve gevoelens. Acupunctuur bleek zelfs effectiever dan antidepressiva en had minder bijwerkingen.
Ondersteuning van je botgezondheid
Tijdens en na de overgang neemt de botdichtheid af, wat het risico op osteoporose verhoogt. Een wetenschappelijke review uit 2018, gebaseerd op 35 studies met in totaal 3.014 vrouwen, geeft aan dat acupunctuur een positief effect heeft op de botmineraaldichtheid. Vrouwen die acupunctuur kregen, lieten verbeteringen zien in hun calcium- en oestradiolniveaus, wat gunstig kan zijn voor de botgezondheid.
Een natuurlijke optie met weinig bijwerkingen
Acupunctuur is een veilige behandelmethode die zich richt op het herstellen van balans in je lichaam. In tegenstelling tot sommige medicamenteuze behandelingen heeft acupunctuur nauwelijks bijwerkingen. Veel vrouwen ervaren bovendien een algehele verbetering in hun welzijn na een aantal behandelingen.
Conclusie
Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat acupunctuur een effectieve en natuurlijke manier kan zijn om overgangsklachten te verlichten. Vooral opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen kunnen aanzienlijk verbeteren. Ook zijn er aanwijzingen dat acupunctuur een positieve invloed heeft op de botgezondheid. Hoewel verder onderzoek nodig is om de optimale behandelmethodes vast te stellen, lijkt acupunctuur een veelbelovend alternatief voor hormonale therapie.
Heb je vragen of wil je weten hoe we met behulp van acupunctuur jouw menopauzale klachten kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult!
Gilles Stoop, Acupuncturist.nl