Kinderwens in coronatijd

Een onvervulde kinderwens vraagt veel geduld. Wachten tot het misschien toch nog lukt, wachten op je partner die misschien minder haast voelt, wachten tot je terecht kunt bij een kliniek, zitten in de wachtkamer, wachtweken, wachten op de uitslag, wachten tot je weer verder mag, wachten op een nieuwe kans en blijven hopen en wachten op een wonder.

Gilles Stoop, acupuncturist gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen, vertelt in dit blog hoe je tijdens het wachten toch kunt werken aan je vruchtbare conditie. En hoe je in deze tijd je rust en goede energie kunt bewaren. Fijn voor nu én straks als alles hopelijk snel weer opstart.

Wachten en werken aan je vruchtbare conditie

Een onvervulde kinderwens vraagt veel geduld. Wachten tot het misschien toch nog lukt, wachten op je partner die misschien minder haast voelt, wachten tot je terecht kunt bij een kliniek, zitten in de wachtkamer, wachtweken, wachten op de uitslag, wachten tot je weer verder mag, wachten op een nieuwe kans en blijven hopen en wachten op een wonder. En ineens is er nog meer te wachten: je traject is on hold of kan niet starten door de coronacrisis. Hoe lang deze pauze gaat duren weten we niet, dat maakt het op dit moment nog lastiger. Een dubbel zware tijd dus als je vruchtbaarheidsproblemen hebt.

Hoe kom je deze onzekere periode zo goed mogelijk door? En kun je toch iets doen in plaats van afwachten tot deze tijd hopelijk snel voorbij is?

Het lijkt alsof de emotionele achtbaan die vruchtbaarheidstraject heet er ineens een paar loopings bij gekregen heeft. Je zal maar gebeld zijn door het ziekenhuis dat je terugplaatsing niet door kan gaan. Liggen jullie kansen voor onbepaalde tijd onbereikbaar in de vriezer. Of je zou net gaan beginnen met je IVF, hele koelkast vol medicijnen, klaar voor de start. Telkens als je die open doet vraag je je af hoe lang al die spullen daar nog moeten liggen. Of je was na lang beraad samen eindelijk zo ver om in het ziekenhuis te rade te gaan. Gaat die eerste afspraak niet door. Al deze medische stappen on hold hebben enorme impact. En dat in een tijd waarin door de lockdown het gewone leven er ook nog eens heel anders uitziet.

Hoe voorkom je nou dat je helemaal vastloopt in deze stressvolle situatie?

Ruimte voor emoties

Allereerst van belang is ruimte voor je emoties. Deze moeten niet ook in een lockdown situatie komen. Geef je verdriet, boosheid en angst de ruimte. Praat over je zorgen en huil gerust als je verdrietig bent. Emoties die je niet toelaat veroorzaken volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde blokkades en gezondheidsklachten. Maar, let daarbij goed op jezelf! Probeer je emoties gedoseerd toe te laten. Blijf niet hangen in je sombere, boze of verdrietige bui, maar probeer daarna afleiding te zoeken en je weer te richten op positieve dingen. Lotgenotencontact zoeken is in de huidige situatie heel begrijpelijk. Maar spreek met jezelf af dat je dit begrenst. Niet te lang op fora blijven, maar ga vooral verder werken aan je eigen gezondheid. Kom je er alleen of samen niet uit met je emoties, zoek dan hulp.

Werken aan je gezondheid

Hoe kun je dat doen, werken aan je gezondheid? Voor veel mensen is de verleiding in deze tijd groot om minder te bewegen en tot laat op de bank te hangen met een zak chips voor de tv. Dat is nu en dan niet erg, maar het is beter om juist nu gezondere keuzes te maken. Vooral als je ook wilt werken aan je vruchtbare gezondheid. Kies voor voeding die je gezondheid ondersteunt, beweeg voldoende en ga op tijd naar bed. Vind je het lastig om ongezonde gewoonten los te laten? Wil je weten welke voeding bij je past en hoe je beter kunt ontspannen? Ook daarbij kun je begeleid worden zodat je snel een levensstijl vindt waar je je beter bij gaat voelen.

Werken aan je vruchtbare conditie

Van gezondheid naar je vruchtbare gezondheid is eigenlijk een kleine stap. Zo geeft bijvoorbeeld je menstruatiepatroon ons veel informatie over je algehele gezondheid. En is een regelmatige menstruatie zonder klachten van groot belang voor je vruchtbaarheid. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde hebben je organen ook andere functies aanvullend aan de visie daarop binnen de reguliere zorg. Zo kan een pijnlijke menstruatie wijzen op stagnatie van bepaalde organen. Beweging daarvan moet dan gestimuleerd worden. Dat kan ook in deze tijd zonder fysieke consulten. We laten je zien welke punten je zelf kunt masseren; geen acupunctuur maar acupressuur dus. Daarnaast kunnen we met Chinese kruiden veel in beweging krijgen. Een op maat samengestelde kruidenformule versterkt de energie van bepaalde organen of kalmeert deze juist als dat nodig is. Tot slot kunnen we je door deze lastige tijd heen helpen door je te coachen en voor te bereiden op de tijd daarna.

Kansen voor de natuurlijke weg

Er worden in deze tijd veel grappen gemaakt over een babyboom na de crisis. Erg pijnlijk als je te maken hebt met onvruchtbaarheid. Vooral als je hier al een tijd mee bezig bent en helemaal als je weet dat jullie enige keus een medisch traject is.

Maar als het in jullie geval kan, zou je tijdens deze pauzeperiode de natuurlijke weg een serieuze kans kunnen geven. Met stimulatie van de juiste acupunctuurpunten precies afgestemd op de fase van je cyclus én kruiden ter ondersteuning kun je je kansen vergroten. En ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft natuurlijk, dan heb je een goede basis.

Voorbereiding op nieuwe poging

Maar niet alleen voor de natuurlijke weg zijn je gezondheid en vruchtbare conditie nu van belang. Je kunt deze periode benutten om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de start of doorstart van je vruchtbaarheidsbehandeling. Niet alleen voor vrouwen, maar juist ook voor mannen van belang! Mannen kunnen met een gezonde levensstijl én ondersteuning met kruiden heel veel doen om hun vruchtbare conditie te verbeteren en zo jullie kansen te vergroten.

Deze onvrijwillige pauze geeft je ook mogelijkheden voor een langere herstel- en rustperiode als je net een mislukte poging of een miskraam achter de rug hebt. Vaak zien we dat onze patiënten daarna zo snel mogelijk weer door willen naar een volgende poging. Logisch, ook omdat het je helpt om weer vooruit te kijken. Voor je vruchtbare conditie is het echter beter om een pauze te nemen. Rust voor je lijf en de tijd voor je geest om de inspanning en emoties van je mislukte poging te verwerken. En tijd om nieuwe energie te verzamelen en basisconditie te creëren voor je volgende poging.

Wat zijn je mogelijkheden?

Deze tijd kun je ook gebruiken om eens rustig te kijken naar je mogelijkheden. Welke opties zijn er allemaal op vruchtbaarheidsgebied? Waar kun je naartoe voor hulp binnen de reguliere zorg en aanvullend? Wil je misschien overstappen naar een andere kliniek, een andere behandeling proberen, eventueel naar jullie opties buiten Nederland kijken etc. Heel veel om over na te denken waar je meestal in de hectiek van je lopende traject wat minder aan toe komt. Laat je informeren, lees over ervaringen en zoek eventueel mensen die met je mee kunnen denken. Veel ziekenhuizen en klinieken bieden net als wij momenteel videoconsulten aan om je situatie te bespreken. Zo kun je straks verder op basis van een goed doordachte keus.

Geen tijd of voorbereidingstijd

Rust en tijd lees je nu, maar die tijd heb ik helemaal niet denk je nu misschien! Omdat je haast hebt vanwege je leeftijd. Elke maand is er een teveel en deze langdurige onvrijwillige pauze geeft vooral veel stress als je vanwege je leeftijd tijdsdruk ervaart. We snappen dit punt want kostbare tijd lijkt nu snel verloren te gaan. Toch willen we iedereen die hiermee te maken heeft proberen gerust te stellen. Waar de reguliere zorg je leeftijd vaak als allesbepalend ziet, beschouwen wij dit als één van de factoren die je vruchtbaarheid kan bepalen. Je vruchtbare conditie heeft met veel meer te maken dan je leeftijd. Natuurlijk kunnen wij de klok niet terugdraaien of stil zetten, maar we kunnen wel helpen bij de juiste balans waarbij je juist op latere leeftijd ondersteuning kunt gebruiken. Meer over vruchtbaarheid en/op leeftijd schreef ik in een eerdere blog.

Probeer daarom ook, of juist als leeftijd voor jou een issue is deze periode niet als verloren maar juist als nuttige tijd te zien waarna je straks in betere conditie grotere kansen hebt.

Ontspannen tijdens coronacrisis

Allereerst is het van belang om deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Wat je veel om je heen hoort is dat mensen last hebben van stress en onrust in deze onzekere tijd. Heel logisch en volstrekt normaal als je nu even wat minder goed in je vel zit. Ook wij voelen deze onzekerheid en hebben afwisselend goede en mindere dagen. Maar als je er erg veel last van hebt en zelfs te maken krijgt met angsten en slapeloosheid, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Zeker als je nu probeert zwanger te raken of straks fit aan de start van je vruchtbaarheidstraject wilt staan wil je voorkomen dat je in deze tijd je energie verliest. Voor meer rust in deze onrustige tijd is met acupressuur, Chinese kruiden, advies op maat over ontspanning en slaap veel te bereiken.

Samen hopen we dat ons normale leven snel terug komt, in goede gezondheid én met meer kans op nieuw leven!

Bel gerust voor informatie, het maken van een e-consult of een plek op de wachtlijst.

Gilles Stoop,
Acupuncturist.nl

Open PDF bestand