Gilles is al 21 jaar acupuncturist: ‘Met pensioen op mijn 65e? Ik kan het me niet voorstellen’
Dat Gilles Stoop (50) ‘iets wilde doen om mensen te helpen’, stond voor hem al op jonge leeftijd vast. Wat dat ‘iets’ moest worden? Psychologie leek hem wel wat, tot hij rond zijn achttiende iemand ontmoette die natuurgeneeskunde en acupunctuur studeerde. “Ik vond dat direct heel interessant, en wist eigenlijk meteen: dit wil ik ook gaan doen.” Inmiddels zijn we vele jaren verder, en runnen Gilles en zijn vrouw Yuhsin Chung (45) samen hun praktijk Acupuncturist.nl.
Iets met naalden
Om maar even bij het begin te beginnen: wat houdt acupunctuur eigenlijk in? “Het is een vorm van genezing waarbij je energie kunt voeden en bewegen”, begint Gilles zijn verhaal. “In je lichaam bevinden zich energiebanen, zogenaamde meridianen, die verbonden zijn met je organen. Door héél voorzichtig naaldjes in die meridianen te prikken, kun je de energie in het lichaam zoveel mogelijk in balans brengen.”
Acupunctuur bij stress, hoofdpijn of vruchtbaarheidsproblemen
Energie die uit balans is klinkt misschien wat vaag, maar ook jij hebt er waarschijnlijk regelmatig mee te maken. “Dat is namelijk gewoon een andere benaming voor pijn”, zegt Gilles. Aha, dat klinkt al een stuk duidelijker. Aan wat voor pijnen je kunt denken? Dat loopt enorm uiteen: “Wij zijn onder andere gespecialiseerd in overgangsklachten, oorsuizen en herstel na een miskraam. Daarnaast begeleiden we mannen en vrouwen die kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Maar acupunctuur helpt bijvoorbeeld ook bij klachten als hoofd-, maag- en rugpijn, slapeloosheid of stress.”
Terug naar China
Gilles runt Acupuncturist.nl samen met zijn vrouw Yuhsin, die hij heeft ontmoet toen hij in 1996 stageliep in het Chinese Chengdu. “Het was een prachtige ervaring, heel leerzaam ook. In China prikte ik bij wijze van spreken in één ochtend net zoveel naaldjes als tijdens een maandenlange stage in Nederland”, blikt Gilles glunderend terug. In het ziekenhuis waar hij zijn stage doet, werkt ook de Taiwanese stagiair Yuhsin, met wie Gilles al snel vriendschap sluit. Wanneer hij in 2000 voor een studiereis naar China gaat, zoekt hij Yuhsin opnieuw op, en dit keer slaat de vonk wel over.
Gilles en Yuhsin krijgen uiteindelijk een langeafstandsrelatie. “Dat was nog best lastig, want MSN en WhatsApp bestonden toen niet”, aldus Gilles. Na een poos begint het stel serieus na te denken over hun toekomst én over de vraag waar ze die dan zien. In China wonen ziet Gilles niet zitten: “Want wat moet een Nederlandse acupuncturist nu in China?” Daarom besluit Yuhsin in 2002 naar Utrecht te verhuizen en met Gilles samen te gaan werken in de praktijk die hij in 1998 is gestart.
”Wat moet een Nederlandse acupuncturist nu in China?”
Bijzondere achterburen
Yuhsin en Gilles werken aanvankelijk vanuit huis, tot in 2004 de mogelijkheid ontstaat om een praktijkruimte aan de Oudwijkerdwarsstraat te betrekken. Een ideale locatie, aangezien het jonge stel – dat inmiddels is uitgebreid met een zoon – in Utrecht woont. “Daarnaast is de buurt lekker rustig, en kijk je vanuit een van de behandelkamers uit op onze achterburen van het Spoorwegmuseum.”
Altijd iemand om mee te sparren
Dat Gilles nu al zo’n vijftien jaar met zijn vrouw samen kan werken, ziet hij als een groot voordeel. “Natuurlijk hebben we niet altijd dezelfde mening, maar we vullen elkaar wel goed aan. Yuhsin’s opleiding in de Chinese geneeskunde was weer heel anders dan de studie die ik heb gevolgd. En daarnaast is zij meer een theoreticus en werk ik juist meer op basis van mijn intuïtie en ervaring.”
“Yuhsin en ik vullen elkaar goed aan”
Bezoek van heel veel trotse ouders
Gilles is inmiddels al zo’n kwart eeuw werkzaam als acupuncturist en geniet nog steeds van iedere behandeling die hij doet. Dat hij met zijn werk mensen kan helpen, maakt dat hij zo dol is op zijn vak. “We krijgen wekelijks geboortekaartjes binnen van stellen die wij hebben begeleid met vruchtbaarheidsproblemen, en het komt ook weleens voor dat mensen met hun baby op de stoep staan”, aldus Gilles. “Energie in beweging zetten en op die manier mensen raken is iets waar ik heel gelukkig van word.”
Met pensioen?
Als het aan Gilles ligt, blijft hij nog heel lang als acupuncturist werken. “We hebben de praktijk die we jarenlang huurden dit jaar overgekocht en volledig naar wens verbouwd”, vertelt Gilles trots. De lichte praktijkruimte waarin Acupuncturist.nl is gevestigd, is daarmee een nog fijnere werkplek geworden voor Gilles, Yuhsin en de rest van het vierkoppige team. Aan stoppen met werken, denkt Gilles dan ook nog lang niet: “Ik kan me niet voorstellen dat ik op mijn 65e met pensioen ga. Ik zou hier het liefst altijd willen blijven werken, al is het maar een paar uur per week.”
Bron: Indebuurt (Utrecht)