Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Vruchtbaarheid bij mannen


  Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid

  Acupunctuur kan de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op de spermakwaliteit en –kwantiteit. Het aantal, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert vaak opvallend na behandeling met acupunctuur.  De resultaten kunnen zodanig zijn dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden.  En soms blijkt zelfs een natuurlijke zwangerschap toch mogelijk. De reguliere medische wetenschap biedt mannen met vruchtbaarheidsproblemen weinig oplossingen. Aandacht voor verbetering van de zaadkwaliteit is er meestal niet. Vaak wordt al snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI , ingrijpende behandelingen die vooral voor de vrouw erg belastend zijn. Dat is jammer want de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt veel mogelijkheden om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren. Daarmee kunnen mannen een actieve bijdrage leveren aan het vruchtbaarheidsproces.

  In onze praktijk hebben we al jarenlang ervaring met het behandelen van mannen met diverse vruchtbaarheidsproblemen. Het is zelfs een belangrijk specialisme geworden. Bij veel patiënten zien wij positieve resultaten.

  Afspraak maken

  Wil je een afspraak of even kennismaken? Bel Gilles (06) 54 20 40 45 of Martijn (06) 39 48 22 94 of vul je e-mailadres of telefoonnummer in, dan mailen of bellen we jou wanneer het je uitkomt.

   Bel meE-mail mij

   Telefoonnummer

   Wanneer wil je gebeld worden?
   Wil je het onderstaande overtypen? (om spam te voorkomen)

   Om CAPTCHA te kunnen gebruiken moet je plugin Really Simple CAPTCHA installeren.

   Soms vinden mannen het lastig om gelijk hun problemen met onvruchtbaarheid te bespreken. Eerst eens kennismaken of een wat meer algemene klacht zoals  stress bespreken/behandelen kan dan natuurlijk ook. Het is niet nodig om bij het maken van een afspraak al meteen de klacht te bespreken.

   Acupunctuur bij heel diverse vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

   Wij zien in onze praktijk veel mannen die problemen hebben met:

    • Hoeveelheid zaadcellen (oligozoöspermie)
    • Volume van het ejaculaat (oligospermie)
    • Beweeglijkheid van het sperma (asthenozoöspermie, motiliteit)
    • Afwijkende vorm (teratozoöspermie, morphologie)
    • Onvoldoende viscositeit
    • Spatader in het scrotum (varicocele)
    • Antilichaampjes in het sperma (antisperm antibodies)
    • Problemen van seksuele aard
    • Voorbereiden op de behandelingen PESA, TESE, MESA
    • Na hersteloperatie (ongedaan maken sterilisatie)
    • En ook enkele gevallen van afwezigheid van zaadcellen (azoöspermie)

     Wij zijn dus bekend met heel diverse problemen op het gebied van vruchtbaarheid bij de man.

   Hoe acupunctuur helpt de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren

   Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde  is een sterke (Nier)energie en een goede circulatie van bloed en energie in het genitaal gebied van belang voor een goede spermakwaliteit. Een te veel aan hitte in het lichaam, een zogenaamde Nier yin leegte is slecht voor de mannelijke vruchtbaarheid. Dit kan namelijk leiden tot onrust en een verhoogde lichaamstemperatuur en dat heeft een nadelige invloed op de zaadkwaliteit. Daar tegenover is te veel koude in het lichaam een kenmerk van een zogenaamde Nier yang leegte. Als dit het geval is moet de nier energie verwarmd worden. Met behulp van acupunctuur proberen we hier weer een goede balans in te brengen. We werken daarbij ook vaak met Chinese kruiden, om het effect van de acupunctuur te ondersteunen en versterken. Wij zijn naast acupuncturist ook gediplomeerd en ervaren herbalist. Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen is een bijzonder specialisme in onze praktijk. Daarnaast besteden we aandacht aan de emoties en stress bij een onvervulde kinderwens. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde put een te veel aan stress namelijk op de lange duur de Nier yin uit. Dat heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Acupunctuur helpt  de stress en spanning te verminderen. Vooral ook belangrijk in de periode voordat de man moet ‘presteren’.

   De acupunctuurbehandeling bij mannelijke onvruchtbaarheid

   De behandeling  bestaat naast een gesprek uit het plaatsen van enkele heel dunne naalden op zorgvuldig gekozen punten in voeten, benen, onderbuik, handen en eventueel rug.  Daarmee verbeteren we de energiestromen gericht op de vruchtbaarheid.  De naalden worden nooit in of bij de geslachtsorganen geplaatst en het  ondergoed kan altijd aan blijven. We raden aan om gedurende een periode van 3 maanden ongeveer 8 tot 10 afspraken te maken. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.  Zo hopen we de best mogelijke conditie te creëren en de kansen op een zwangerschap te vergroten. Tijdens de behandeling bespreken we ook algemene adviezen voor het verbeteren van de mannelijke vruchtbaarheid. Niet alleen acupunctuur en Chinese kruiden maar ook voeding en levensstijl hebben namelijk veel invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. De algemene adviezen zijn onderaan deze pagina vermeld.  

   Publicatie Gilles Stoop over Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen

   Naast acupuncturist werken wij als gediplomeerd herbalist ook veel met Chinese kruiden om de acupunctuurbehandeling te ondersteunen en het effect te versterken. Gilles Stoop koos bij zijn opleiding tot herbalist voor het afstudeerthema “Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen” Lees hier de publicatie van Gilles Stoop over Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen.

   Wetenschappelijk onderzoek acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid

   Diverse onderzoeken tonen het positieve effect van acupunctuur op vruchtbaarheidsproblemen bij de man aan. Telkens weer blijkt er een positief effect op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. In de meeste studies kregen mannen 10 acupunctuurbehandelingen gedurende 5 weken.Een onderzoek gedaan in 1987 door Zhang Jiasheng, Wuhan Hospital of TCM naar 248 casussen van mannelijke infertiliteit gaf bijvoorbeeld onderstaande resultaten:

   TypeCasusgenezenverbeteringGeen verbet.Eff. hoeveelh.
   Impotentie15342 (27%)66 (43%)48 (31%)18 (8%)
   Afwezigheid ejaculatie4534 (76%) 11 (24%) 34 (76.%)
   Abnormale zaadkwaliteit5013 (26%)11 (22.%) 26 (52%)24 (48.%)
   Totaal24889 (36%)77 (31.%)85 (34%) 166 (67%)
   Ondanks deze positieve resultaten, bezoeken in het algemeen mannen minder makkelijk een acupuncturist dan vrouwen met een kinderwens. Dit komt mede doordat fertiliteitsklinieken, bij ICSI of IVF, de noodzaak voor mannen om hun zaadkwaliteit te verbeteren niet stimuleren. Daarnaast zoeken mannen minder snel hulp, wellicht omdat de bevruchting en zwangerschap zich niet in hun lichaam afspeelt. Hopelijk raken mannen door de positieve onderzoeksresultaten en de goede ervaringen in onze praktijk toch gemotiveerd  om ook hun bijdrage te leveren in het vruchtbaarheidsproces. Klik hier voor meer info over wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid. Ondanks het feit dat in de genoemde onderzoeken gesproken wordt over een behandelduur van 5 weken, adviseren wij mannen met verminderde vruchtbaarheid om minimaal 3 maanden te komen. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

   Algemene adviezen naast acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid 

   Roken: Alle studies tonen aan dat het roken van tabak en ook marihuana een schadelijk effect heeft op de spermakwaliteit. Dit zelfde geldt voor het gebruik van drugs. Mocht je willen stoppen met roken, wij kunnen hierin adviseren of  ondersteunen. Alcohol: Het is algemeen bekend dat alcohol een nadelig effect heeft op de zaadkwantiteit en -kwaliteit. Een matige of geen consumptie is dus aan te raden. Gewicht: Een te hoge BMI, overgewicht dus, kan de mannelijke hormoonbalans behoorlijk in de war brengen. Het is altijd een goed moment om af te vallen gezond te gaan eten en leven. Koffie: Meer dan 3 consumpties per dag kan het DNA van het sperma verstoren. Stress: Stress heeft een nadelig effect op de kwaliteit van het sperma en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken stress. Wij adviseren om de spanningen gedoseerd toe te laten en probeer externe stress, zoals een te volle agenda of werkdruk bijvoorbeeld, zoveel mogelijk te vermijden. Acupunctuur kan helpen de stress te verminderen. Voeding: Zorg voor een algehele gezonde afwisselende voeding met verse groente en fruit. Vermijd suiker, zoetstoffen, junkfood en verkeerd vet. Eet bij voorkeur biologisch. Dit in verband met de schadelijke chemische stoffen en hormonen die in voeding kunnen zitten. Deze hebben een zeer schadelijk effect op de mannelijke vruchtbaarheid. Warmte: De sperma aanmaak functioneert optimaal bij een temperatuur die 2 graden lager ligt dan de normale lichaamstemperatuur. Dit is dan ook de reden dat de sperma aanmaak zich buiten het lichaam afspeelt. Dragen van strak ondergoed, veel warme baden of sauna’s wordt in deze periode dan ook afgeraden. Supplementen: Een aantal voedingssupplementen komt in meerdere onderzoeken terug. Deze zijn niet voldoende uit een gezonde voeding te halen. Het gaat hier met name om: foliumzuur, zink, vitamine E, selenium, Vitamine C en bèta-caroteen (ook wel provitamine A). Seks: Geadviseerd wordt om één keer in de twee dagen een ejaculatie te hebben om een zo goed mogelijke kwaliteit te produceren. Als er problemen zijn op seksueel gebied, overleg dit dan gerust met de acupuncturist. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen hierbij helpen. Levensstijl: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning. Maar voorkom overmatige duursporten met te hoge temperaturen in de genitaalstreek. Overige factoren: Bepaalde industriële chemicaliën zoals bijvoorbeeld lood en bestrijdingsmiddelen kunnen een slechte invloed hebben op de aanmaak van de zaadcellen. Probeer blootstelling aan deze stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kunnen ook sommige geneesmiddelen slecht zijn voor de spermaproductie. Bijvoorbeeld Beta-blokkers.