Artikel Zij aan Zij - Kinderwens en acupunctuur

Artikel Zij aan Zij: Kinderwens en acupunctuur bij Gilles Stoop Acupunctuur wordt vaak gebruikt als aanvulling op de Westerse geneeskunde of wanneer het reguliere medische circuit geen oplossing biedt. Zoals bij Gerrie (47) en haar partner. Zij hadden vijf intensieve jaren met heel veel zwangerschapspogingen achter de rug, inclusief twee miskramen en twee mislukte IVF-behandelingen. Via een fysiotherapeut kwam Gerrie terecht bij een acupuncturist. “Niet lang daarna voelden mijn lijf en mijn hormonen eindelijk in balans. Ik was ontspannen en had tegelijkertijd veel meer energie. Tijdens onze vakantie in Oostenrijk ontdekten we dat ik zwanger was. Zonder hulp vanuit het ziekenhuis, want voor deze poging hadden wij gekozen voor zelf-inseminatie. Na een goede zwangerschap van precies veertig weken is onze zoon geboren. Een lang gekoesterde wens kwam daarmee op mijn 41e alsnog uit”.

Artikel Zij aan Zij: Kinderwens en acupunctuur bij Gilles Stoop

“Door alle mogelijkheden zoals IVF is het steeds gewoner geworden dat vrouwen binnen hun relatie met een vrouw kinderen krijgen”, vertelde Ingrid Verbeek van de Praktijk voor Lesbische Hulpverlening onlangs in Zij aan Zij.

Een verheugend bericht, maar complex blijft het in vele opzichten natuurlijk wel. Het is geen nieuws dat er veel meer keuzes te maken en hobbels te nemen zijn dan bij een kinderwens binnen een hetero relatie. En als het dan ook op medisch gebied nog eens tegenzit is alle hulp meer dan welkom. Voor veel wensouders komt deze hulp uit de onverwachte hoek van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Al duizenden jaren wordt acupunctuur, een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, met succes toegepast bij vruchtbaarheidsproblemen. Vanaf de vorige eeuw ook steeds vaker in de Westerse wereld. Vooral sinds de World Health Organisation in 1979 een lijst met aandoeningen publiceerde waarvoor acupunctuur als geneeswijze wordt ingezet.

Tekst gaat verder onder pdf artikel

Open PDF bestand


Acupunctuur wordt vaak gebruikt als aanvulling op de Westerse geneeskunde of wanneer het reguliere medische circuit geen oplossing biedt. Zoals bij Gerrie (47) en haar partner. Zij hadden vijf intensieve jaren met heel veel zwangerschapspogingen achter de rug, inclusief twee miskramen en twee mislukte IVF-behandelingen. Via een fysiotherapeut kwam Gerrie terecht bij een acupuncturist. “Niet lang daarna voelden mijn lijf en mijn hormonen eindelijk in balans. Ik was ontspannen en had tegelijkertijd veel meer energie. Tijdens onze vakantie in Oostenrijk ontdekten we dat ik zwanger was. Zonder hulp vanuit het ziekenhuis, want voor deze poging hadden wij gekozen voor zelf-inseminatie. Na een goede zwangerschap van precies veertig weken is onze zoon geboren. Een lang gekoesterde wens kwam daarmee op mijn 41e alsnog uit”.

Ook Petra (41) en haar vrouw Annemarie (43) hebben een jarenlang kinderwenstraject achter de rug als ze een acupuncturist om hulp vragen. “Na heel veel pogingen op de huis-, tuin- en keukenmanier en een miskraam na tien weken zochten we hulp in het ziekenhuis. Met een nieuwe donor startten wij een IVF-traject in België. Intussen was ik aan een opleiding tot acupuncturist begonnen en werd ik mij bewust van het feit dat het enorm belangrijk is om goed en gezond in je vel te zitten om de kans van slagen te vergroten. Omdat één van ons de eitjes leverde en de andere zou dragen zijn we beiden behandeld met acupunctuur”. Petra en Annemarie zijn ervan overtuigd dat dit heeft bijgedragen aan een uiteindelijk succesvolle IVF-behandeling waaruit bijna drie jaar geleden hun dochter is geboren.
Over hoe acupunctuur de vruchtbaarheid beïnvloedt zijn inmiddels vele publicaties verschenen. Vaak vermelden deze dat het de menstruatiecyclus en hormonen in balans brengt, bijwerkingen van medicatie (zoals bij IVF) vermindert en dat het zorgt voor ontspanning en vermindering van stress. En vanuit de holistische benadering heeft deze geneeswijze veel aandacht voor emotionele aspecten, een belangrijk verschil met reguliere medische behandelingen. Erg welkom als de weg naar het ouderschap niet soepel loopt.


“Voor lesbiennes, zowel in een relatie als single, is dit per definitie een ander en complexer pad dan voor hetero-patiënten” zegt Gilles Stoop, de behandelend acupuncturist van bovengenoemde vrouwen. “Het donorvraagstuk, (voor)oordelen van de omgeving, de vraag welke partner zwanger wil worden en dilemma’s binnen een relatie als dat bij de ene partner niet lukt en bij de andere (mogelijk) wel. Allemaal redenen waarom juist deze vrouwen extra hulp nodig hebben. Hun complexe maar voor mij ook duidelijke hulpvraag motiveert mij om voor deze patiënten alle mogelijkheden van de Traditionele Chinese Geneeskunde zo goed mogelijk in te zetten. Samen met mijn vrouw heb ik door de jaren heen een speciale band met deze groep patiënten gekregen. Wij begeleiden over het algemeen veel vrouwen, zo’n 70% van onze patiënten is vrouw. Eigenlijk zijn vrouwen de rode draad in mijn loopbaan geworden. Sinds ik mijn vrouw twintig jaar geleden tijdens een stage in China ontmoette en ik mij later net als zij specialiseerde in gynaecologie en vrouwen- klachten. Gelukkig ervaren mijn patiënten en ik geen belemmering door het feit dat ik een man ben. Ik kan hen vanuit betrokkenheid maar ook met de nodige afstand helpen”.

“Wij hebben ons nooit ongemakkelijk gevoeld om onze vrouwen- dingen te bespreken, we hebben daar überhaupt niet bij stilgestaan totdat iemand eens de opmerking maakte of we niet liever een vrouwelijke acupuncturist wilden” zegt Petra. “Het gaat niet om man of vrouw, maar om de persoon, of je daarin vertrouwen hebt en of je je veilig voelt bij een hulpverlener” vult Gerrie aan.

Meer informatie over acupunctuur bij kinderwens:

www.acupuncturist.nl

Artikel verschenen in Zij aan Zij september 2016