Vruchtbaarheid een vrouwending of maakt de man het verschil?

Vruchtbaarheid is een vrouwending lijkt het soms wel. Zo’n 80 procent van de patiënten die met vruchtbaarheidsproblemen naar onze praktijk komt is namelijk vrouw. Maar als je kijkt naar de cijfers van de WHO (World Health Organisation) gaat vruchtbaarheid echt niet alleen over vrouwen.

Vruchtbaarheid is een vrouwending lijkt het soms wel. Zo’n 80 procent van de patiënten die met vruchtbaarheidsproblemen naar onze praktijk komt is namelijk vrouw. Maar als je kijkt naar de cijfers van de WHO (World Health Organisation) gaat vruchtbaarheid echt niet alleen over vrouwen. Want bij vruchtbaarheidsproblemen ligt de oorzaak in 33% van de gevallen bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie.

Je zou dus denken dat dan de helft van onze patiënten man zou moeten zijn. In de praktijk is dit slechts 20 procent. Heeft het met taboe te maken? Of hebben mannen wel een kinderwens maar beleven zij dat anders dan vrouwen die vaak ook een sterke zwangerschapswens voelen? Komt het doordat de vrouw bij vruchtbaarheidsproblemen de meest belastende behandelingen moet ondergaan, ook al ligt het probleem bij de man? Of zou het toch in de oeraard van de man liggen, die zijn problemen liever zelf oplost? Misschien zijn er nog veel meer antwoorden mogelijk. Feit is nog steeds dat er voornamelijk vrouwen naar onze praktijk komen om hun zwangerschapskansen te vergroten. Dat doen we met veel plezier en gelukkig ook vaak met goed resultaat. Maar we zouden veel meer succes kunnen boeken als ook de mannen in het behandelingsproces actiever zouden zijn.

Spermakwaliteit wordt steeds slechter

De meeste mannen die spermaonderzoeken laten doen, krijgen te horen dat hun sperma prima is. Geslaagd! Tevreden en opgelucht verlaten de mannen het ziekenhuis; aan mij ligt het niet. Aan wie het ligt vind ik nooit aan de orde. Je wilt immers samen een kind en je weet nooit of de kinderwens bij een andere partner wel al in vervulling was geweest. Dat is ook niet relevant. Wat wel relevant en zorgelijk is, is dat de laatste 50 jaar de gemiddelde hoeveelheid spermacellen gehalveerd is. De WHO heeft zelfs in 10 jaar tijd de standaarden met 25% naar beneden aangepast! Zelfs als mannen bij zo’n onderzoek een voldoende scoren valt er vaak nog veel te verbeteren want hoe hoger de kwaliteit, hoe groter de zwangerschapskans.

Meer aandacht voor mannelijke vruchtbaarheid

Op 21 september jl. kreeg dit onderwerp aandacht van 400 artsen van over de hele wereld tijdens een speciaal congres over verslechtering van de spermakwaliteit.“ Een gezonde man had twintig jaar geleden nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter. Dat aantal is inmiddels gedaald naar 40 miljoen. Als deze trend doorzet, komt de man binnen twintig jaar in de 'gevarenzone'. Dan heeft hij te weinig zaadcellen in het sperma die de eindsprint halen”, waarschuwde Gert Dohle, uroloog aan het Erasmus MC en organisator van het congres. Ik deel zijn zorgen en ik ben blij dat er nu eindelijk ook vanuit de reguliere medische wetenschap meer aandacht komt voor dit onderwerp. De reguliere geneeskunde biedt mannen met vruchtbaarheidsproblemen meestal weinig oplossingen. Aandacht voor verbetering van de zaadkwaliteit is er doorgaans niet. Vaak wordt al snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI, dure en ingrijpende behandelingen die vooral voor de vrouw erg belastend zijn. De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft van oudsher altijd al veel aandacht gehad voor mannelijke vruchtbaarheidsproblemen. Dat heeft ook te maken met het in China en ook andere Aziatische landen al eeuwenoude gebruik dat vrouwen én mannen met een kinderwens zich al ruim van tevoren voorbereiden op de komst van een kind. Vruchtbaarheid was en is daar dus geen vrouwending, maar vrouwen en mannen werken gezamenlijk aan een optimale conditie voor een goede zwangerschap.

Acupunctuur helpt spermakwaliteit te verbeteren

De aanmaak van de spermacellen duurt tussen de 70 en de 90 dagen. In die tijd (en het liefst nog langer van tevoren) kan de man heel veel doen om een positieve bijdrage te leveren aan het vruchtbaarheidsproces. Wat kan de man dan precies doen? Voeding, levensstijl, blootstelling aan hitte, milieu, en stress zijn allemaal van invloed op de spermakwaliteit. Als mannen daarin de nodige aanpassingen doen zie je vaak al na een paar maanden verbetering. Met niet roken, alcoholgebruik beperken, gezond eten, voldoende bewegen, stress verminderen en voldoende rust nemen kom je al een heel eind. Daarnaast kunnen mannen hun vruchtbare conditie nog veel verder verbeteren met acupunctuur in combinatie met Chinese kruiden. Dit heeft namelijk een positief effect op de spermakwaliteit. Diverse onderzoeken laten zien dat de vorm, beweeglijkheid en hoeveelheid daardoor verbeteren. Wij zien bijvoorbeeld bij mannen met een sterk verminderde spermakwaliteit geregeld zodanige verbetering dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden. En soms blijkt zelfs een natuurlijke zwangerschap toch mogelijk.

Mannen: maak het verschil !

Dus mannen, vruchtbaarheid is echt geen vrouwending en er is meer te doen dan alleen een test met een voldoende doorstaan. Wij streven ernaar om de waardes weer op het oude niveau van onze vorige generaties te krijgen. Ook jullie kunnen hiermee het verschil maken!

P.S. Heel belangrijk en geruststellend om te weten voor de man: acupunctuur is niet pijnlijk, de naalden worden nooit geplaatst in of bij de geslachtsorganen en tijdens de behandeling kan het ondergoed altijd aan blijven.

Lees hier meer informatie over acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid:

Gilles Stoop
(Blog van Gilles Stoop, verschenen op 26-11-2016 op de website van Kinderwensbloggers)

Open PDF bestand