Oudwijkerdwarsstraat 50, 3581 LG Utrecht
Boomgaardhoekseweg 131, 3191 VB Hoogvliet Rotterdam

Bel Gilles: 06-54 20 40 45

  Voorkeur voor: geen voorkeurUtrechtHoogvliet Rotterdam

  Informatie en veelgestelde vragen


  Wil je meer weten over acupunctuur en onze acupunctuurbehandelingen ? Hieronder tref je informatie en enkele van de veel gestelde vragen aan. Neem gerust contact met ons op als je andere vragen hebt of meer wilt weten.

  Wat is acupunctuur?

  Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden’ (Dikke van Dale).

  Werking van acupunctuur

  De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

  Uitgebreide Engelstalige beschrijving van de westerse werking van acupunctuur.

  Oorsprong van acupunctuur

  Traditionele culturen zoals de Chinese en de Tibetaanse en Indiase, hebben deze kunst zorgvuldig bewaard. Nu de grenzen van de Chinese cultuur voor de wereld open zijn, kunnen we die kennis hier in het westen aanwenden. Met name in deze tijd met steeds meer “leegte” beelden kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op de meer energetische therapie zoals acupunctuur.

  Moxa

  Naast de klassieke acupunctuur en Chinese geneeswijze, maken we ook gebruik van ooracupunctuur en Chinese kruiden. We maken ook gebruik van moxa. Dat is een samengeperst kruid (bijvoet) dat verhit wordt en boven een acupunctuurpunt of op pijnplek gehouden wordt. Daarmee worden het punt, de energie en/of de doorbloeding gestimuleerd. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm. Het wordt in China erg veel toegepast. Meestal wordt de moxa boven de huid gehouden. Omdat de geur nogal sterk is, maken we ook gebruik van een moxalamp. Bijvoorbeeld boven buik, rug, schouder of knie.

  Cupping

  Ook wel het zetten van ‘koppen’ of ‘bollen’ genoemd. Het zijn glazen bollen, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat ze op de huid blijven zitten. Het helpt onder andere om blokkades op te heffen en de bloedcirculatie te stimuleren. We gebruiken deze therapie veel bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug-, nek- en schouderklachten, r.s.i. en bijvoorbeeld tenniselleboog.

  Chinese kruiden en dosering

  Naast acupunctuur werken we vaak aanvullend met Chinese kruiden. De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op een geheel systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek (TCM). Een kruid of een kruidenformule heeft een heel eigen energetisch beeld, dat past bij het energetisch beeld van de mens die behandeld wordt. De kruiden werken aanvullend en versterkend op de acupunctuurbehandeling. De kruiden worden besteld bij Dragon Herbs of bij de Natuurapotheek en bevatten geen stoffen van bedreigde diersoorten of verboden producten.

  Behandeling

  Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

  Doet acupunctuur pijn?

  De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

  Wanneer naar een acupuncturist?

  Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld met gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze kan worden ingezet. Een lange lijst want acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. In onze praktijk behandelen we veel mensen met oorsuizen, vruchtbaarheidsproblemen, vrouwenklachten zoals zwangerschapsklachten, overgangsklachten, menstruatieproblemen en endometriose. Daarnaast zien wij veel mannen met specifieke mannenklachten zoals erectiestoornissen/impotentie, plasklachten, prostaatklachten en mannelijke onvruchtbaarheid.

  Verder zien wij ook veel patiënten met hoofdpijn, allergieën, long– en darmklachten, slaapstoornissen, vermoeidheidburn-out en psychische problemen. Op onze site vind je een overzicht van gezondheidsklachten die wij behandelen. Staat je klacht er niet bij, neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

  Hier lees je meer informatie over de diverse gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur wordt ingezet. Ook op de site van de WHO vind je daarover meer (in Engels).

   

  Hoe lang duurt een consult?

  Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

  Wat moet ik aan of uit?

  Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

  Zijn de naaldjes steriel?

  We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

  Is de praktijk schoon en hygiënisch?

  De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

  Moet je er in geloven?

  Nee, dat hoeft niet. Echter een vertrouwen in een arts, therapeut of behandelaar, stimuleert het genezingsproces altijd. Lees meer over de exacte westerse werking van acupunctuur en de bewijzen daarvan (Engels).

  Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?

  Let erop dat een acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen aan haar leden stelt. Bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Dit is een van de grootste en bekendste in Nederland. Verder kun je hier de ervaringen bekijken van cliënten die je voor zijn geweest. Zo krijg je alvast een indruk.

  Wat is en doet de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)?

  De NVA is een overkoepelende organisatie van acupuncturisten en acupunctuurstudenten in Nederland. Deze beroepsvereniging stelt strenge eisen met betrekking tot opleiding en praktijkvoering. Ook zijn NVA-leden verplicht tot het volgen van jaarlijkse nascholingsdagen.

  Kan ik informatie voor werkstuk of schoolopdracht krijgen?

  Informatie voor schoolopdrachten of werkstukken kun je het beste opvragen bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, of bel op werkdagen voor 12 uur naar 033-461 61 41. Zij kunnen je een informatiepakket toesturen. Er staan ook veel werkstukken over acupunctuur online. Verder kan je veel links vinden op Acupunctuur.startpagina.nl. Veel succes.